Különleges magyar holdfotó lett a nap csillagászati képe a NASA-nál

színes Hold, APOD
A Hold kráterei színes változatban
Vágólapra másolva!
Francsics László asztrofotós színes, a Holdat ábrázoló képét választotta a NASA december 19-én.
Vágólapra másolva!

Különleges, színes felvételt készített a Hold krátereiről Francsics László magyar asztrofotós. A felvételt december 19-én a NASA az Astronomy Picture of the Day oldalán a nap képének választotta.

"A Hold felszíne szabad szemmel szürkés árnyalatú, színtelen, de távcsöves, csillagászati képrögzítési technológiával a szürke leheletfinom színbéli különbségei felerősíthetők" – mondta az Origónak Francsics. Az így előhívott különböző színek a Hold felszínének kőzetösszetételéről és kémiájáról árulkodnak. "A feltűnő kék árnyalat a titán-oxidban gazdag régiókat jellemzi, a vöröses-rózsaszínes pedig a vas- és titán-oxidban szegény holdi regolit jellemző színe" – tette hozzá.

A felvételt a NASA december 19-én a nap képének választotta Forrás: Francsics László

Francsics 2005 óta foglalkozik asztrofotográfiával, és idén a greenwichi Brit Királyi Obszervatórium által szervezett nemzetközi Év Csillagászati Fotósa pályázat kategóriagyőztese lett (robottávcső kategóriában). A csillagászaton belül alapvetően mélyég-fotózással foglalkozik, tehát csillagködöket és galaxisokat örökít meg, hosszú expozíciós idővel. A mostani felvétel csak egy érdekes kitérő volt a részéről.