Ősi harcra utal Tutanhamon álló pénisze

2014.01.06. 11:31

Több rejtély is övezi Tutanhamon múmiáját, ám egy kutatónő szerint a furcsaságok mind arra utalnak, hogy szerették volna, ha a fiatalon elhunyt fáraó minél inkább hasonlít a legnagyobb egyiptomi istenhez.

Azért mumifikálták álló pénisszel Tutanhamon fáraót, hogy halálában is küzdjön az apja által kezdeményezett vallási forradalom ellen, állítja Salim Ikram kairói egyiptológus. A kutatónő szerint a fáraó múmiája körül tapasztalható furcsaságok mind arra utalnak, hogy szerették volna, ha Tutanhamon minél inkább hasonlít Oziriszhez, az egyiptomiak legfontosabb istenéhez.

Tutanhamont ugyanis szív nélkül temették el, és Ikram szerint ez utalás arra a történetre, hogy Oziriszt a testvére, Széth megölte, majd a szívét elásta. Ezenkívül Tutanhamon múmiáját és koporsóját valamilyen fekete ragacsos anyaggal is bekenték, a kutatónő szerint szintén azért, hogy hasonlítson a sötét bőrű Oziriszre. (Ez a fekete anyag az oxigénnel reakcióba lépve aztán a múmia lángra lobbanását okozta, és Tutanhamon teste a zárt koporsóban megfőtt.)

Tutanhamon fáraó szobra New YorkbanForrás: AFP/Timothy A. Clary

Tutanhamon 90 fokban mumifikálódott péniszét már a szarkofág feltárásakor észrevették, ám letörött. Ikram nem tud más, álló pénisszel eltemetett múmiáról, ugyanakkor ez általánosnak számít az Ozirisz tiszteletére készített, újjászületést és feltámadást szimbolizáló mesterséges múmiáknál.

A fiatalon, 19 évesen elhunyt fáraó apja, Ehnaton megpróbálta bevezetni Egyiptomban az egyistenhitet, ez volt az Amarna-reform. Hatalomra kerülése után azonban Tutanhamon igyekezett visszaállítani a régi istenek, így Ozirisz tiszteletén alapuló ősi vallást.

Ikram elképzeléseit az Études et Travaux folyóiratban publikálta. A kutatónő maga sem tagadja, hogy a felvetése csupán spekuláció, ugyanakkor ha igaz, magyarázattal szolgálhat a Tutanhamon temetése körüli szokatlan dolgokra.