Iskolákat zárnak be emberevő tigrisek miatt

Emberevő tigrisek Indiában
tiger (Panthera tigris) in the forest
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben tizenhét embert öltek meg tigrisek Indiában. Az itt élő tigrisek viszonylag nagy száma ellenére is ritkán fordul elő ilyen sok támadás. Az emberevő tigrisek általában területet kereső fiatal állatok vagy idős, sérült példányok.
Vágólapra másolva!

Emberevő tigrisek tartják rettegésben az embereket India négy államában. Tamilnáduban a Dodabetta régió iskoláit már egy hete bezárták, mert január 4. óta három emberrel végzett egy emberevő tigris, írja a BBC. Az emberek többsége napok óta nem ment munkába, és ha ez még sokáig elhúzódik, akkor a szegényebb családok hamarosan éhezni fognak.

Mahárástra államban két emberrel végzett egy tigris. Uttar Pradesben karácsony óta hét ember halálát okozta egy kóborló nőstény tigris, míg Karnátaka államban öt embert ölt meg egy tigris az elmúlt öt hétben.

Tigris Indiában Forrás: AFP/Photononstop/Francesco Tomasinelli

A tigristámadások többsége általában rosszul sikerült véletlen találkozásokból alakul ki, ilyenkor a tigrisek ritkán hurcolják el vagy eszik meg az embert. Az Indiában élő körülbelül 1700 tigris évente több mint 85 ezer nagytestű állatot ejt el (általában hetente egyet), évente azonban általában kevesebb mint 85 embert ölnek meg véletlenül vagy szándékosan tigrisek. Ha az ember a tigris természetes étrendjének részét képezné, akkor a népsűrűségből kiindulva a 85 ezer elejtett zsákmány nagy része valószínűleg ember lenne.

A valóban emberre vadászó tigrisek általában territóriumot kereső fiatal felnőtt állatok vagy idős, sérült példányok, amelyeket elzavartak a területükről, mondta a BBC-nek Ullas Karanth tigrisekkel foglalkozó biológus. A jelenlegi indiai szabályozások szerint az állami vadgazdálkodási hivatal minősíthet egy tigrist emberevőnek, s ezt követően engedélyezhetik a kilövését. Ugyanakkor egyes állatvédő csoportok nagyon erősen lobbiznak azért, hogy ezeket az állatokat se öljék meg, hanem zárják állatkertbe őket.