Állatkínzással vádolják az állatmentő sikerműsort

teknősember, turtle man, Animal Planet Call of the Wildman
Vágólapra másolva!
Szenvednek az állatok az Animal Planet tévécsatorna egyik legnépszerűbb műsorában - állítja egy amerikai oknyomozó lap. A készítők hanyagul bánnak az állatokkal, begyógyszerezik őket, és az állatok időnként el is pusztulnak a forgatás miatt.
Vágólapra másolva!

Komoly vádakkal támadja az Animal Planet tévécsatornát az amerikai Mother Jones magazin. James West, a lap oknyomozó újságírója január közepén megjelent, több hónapos kutatómunkával készült cikkében súlyos hanyagsággal vádolja a csatorna Call of the Wildman című realityjének készítőit.

A nálunk “A Teknősember kalandjai” címmel futó sorozat központi szereplője Ernie Brown Jr., aki vadállatok befogásával foglalkozik. A Teknősembernek is nevezett férfi általában puszta kézzel fogja meg a házakba, városi környezetbe került állatokat, amelyek a műsor készítői szerint amúgy halálra lennének ítélve, ám hála Brownnak, mentőhelyekre kerülhetnek.

A sorozat valóságshow-ként fut a csatornán, de a Mother Jones azt állítja, hogy valójában egy megrendezett műsorról van szó. Sőt West szerint nemcsak valóban megtörtént eseteket játszanak újra a kamera előtt, hanem új sztorikat is kitalálnak. West forrásai szerint - a műsorban közreműködő, nevük elhallgatását kérő emberekről van szó - az állatokat gyakran a show kedvéért szerzik be farmokról vagy prémvadászoktól, hogy aztán hamis veszélyhelyzeteknek tegyék ki őket.

Ernie Brown Jr. a műsorban Forrás: Discovery Communications

Amikor a vizsgálatok során az Animal Planetet szembesítették a vádakkal, egy találkozót szerveztek a műsort készítő Sharp Entertainmenttel, ahol Matthew Hilzik, Manhattan egyik legkeresettebb válságkezelője is jelen volt. A producerek azt mondták, hogy egy alkalmazott kezdeményezésére már 2013 májusában végeztek egy belső vizsgálatot. Mindent rendben találtak, de utána írásban rögzítették az állatokra vonatkozó szabályokat, és egy független állatgondozót is alkalmaztak a forgatásokon. A találkozón és az azt követő e-mailekben a producerek elismerték, hogy korábban néhány esetben valóban nem megfelelően kezelték az állatokat, ám ezekért a szerződött partnereket hibáztatták.

Életveszélyes állapotba került mosómedvék

A sorozat Baby Mama Drama című, 2012 júliusában bemutatott epizódjában például Brown mosómedvebocsokat mentett meg egy lakóházból. A részt 1,6 millióan nézték, és ezzel a sorozat addigi legnézettebb epizódja lett. A történet szerint Brownt egy potenciálisan veszettséget terjesztő mosómedvéhez hívták, amely rettegésben tartott egy családot. A műsorban Brown drámai hajkurászás után elkapta az állatot, majd megállapította, hogy nem veszett, hanem kölykei vannak. Ez után a ketrecbe zárt állatot úgy vitte körbe a házban, mint egy fémdetektort, hogy megtalálja a kölyköket. A rész happy enddel végződött, mert a kölyköket megtalálták a ház alatt, és anyjukkal együtt a Broadbent Wildlife Sanctuary mentőhelyre kerültek.

Michael O’Bryan, a menhely állatorvosa Westnek elmondta, hogy az anya mosómedve valójában egy hím volt. A Sharp Entertainment szerint a bocsokat mindössze 48 órával a forgatás előtt kapták meg, és akkor döntöttek úgy, hogy őket is bevonják a történetbe. Karen Bailey mosómedve-szakértő azonban Westnek elmondta, hogy őt már több nappal a forgatás előtt felhívták a bocsok miatt. Bailey figyelmeztette őket, hogy a bocsok az anyjuk nélkül komoly veszélyben vannak, és felajánlotta segítségét, ám a készítők azt mondták, hogy csak akkor segíthet, ha beleegyezik a feltételeikbe. Bailey azonban nem szerette volna, hogy a saját rehabilitációs klinikáján is forgassanak, ezért egy másik helyet, a Broadbent Wildlife Sanctuaryt javasolta.

Mire a bocsok a forgatás után a Broadbent Wildlife Sanctuaryhez kerültek, addigra már olyan rossz állapotban voltak, hogy a menhely munkatársai Baileyhez fordultak segítségért. Bailey évente 300 mosómedvét nevel fel, de még ő is elszörnyedt a kölykök állapotán. Azonnal inkubátorba helyezte és intubálta őket, valamint folyadékot, vérplazmát és antibiotikumokat kaptak. A nőnek végül két kölyköt sikerült megmentenie. Bailey szerint elképzelhető, hogy a mosómedvék elpusztultak volna, hogy ha nem fogják be őket, ugyanakkor onnantól fogva, hogy a készítőkhöz kerültek, minden perccel, amit megfelelő ellátás nélkül töltöttek, egyre nagyobb veszélybe kerültek.

"A legnagyobb problémám a műsorral az volt, hogy úgy adtuk elő, hogy állatokat mentünk. Véleményem szerint azonban az állatok addig nem voltak bajban, amíg meg nem érkeztek hozzánk" - mondta West egyik forrása.

Elpusztult denevérek

A sorozat Bat Hair Day című epizódjában fura hangok tartották rettegésben egy texasi fodrászszalon dolgozóit, és a helyszínre kiérkező Brown denevérekre bukkant a raktárban. A műsor készítői elismerték, hogy a denevéreket a forgatás miatt helyezték a szalonba, de állításuk szerint mindez teljesen legálisan történt. Noha a texasi jog engedélyezi a lakásokba, üzletekbe beköltözött denevérek kitelepítését, Jonah Evans biológus, a Texas Parks and Wildlife Department munkatársa szerint ebbe az nem tartozik bele, hogy egy denevért szórakoztatás céljából egy új helyre szállítsanak.

Ráadásul a Westhez került dokumentumok szerint a forgatás utáni hetekben a szalonhoz több alkalommal is kihívtak egy kártevőirtással foglalkozó céget, hogy elpusztult denevéreket szállítsanak el. A készítők szerint csupán egy denevér került elő, és az is más fajból, mint amit a forgatásnál használtak, ugyanakkor West forrásai szerint legalább kétszer jártak a szalonnál, és egy denevér biztosan a forgatás során használt fajba tartozott.

Bedrogozott zebra

Egy másik, Texasban játszódó részben (Lone Stars and Stripes) Brown egy farmról megszökött zebra után eredt. A menekülő állatot az autója platójáról, egy lasszóval üldözte, majd végül sarokba szorította, és puszta kézzel lefogta. West forrásai szerint azonban a zebra annyira bágyadt volt a forgatás során, hogy alig tudott menni. Az állatot egy texasi szafariparkból szerezték, ám a park tulajdonosa, Jason Clay szerint ő nem kábította el a zebrát. Ezzel szemben a műsor készítői Westnek elismerték, hogy a forgatás előtt elbódították, de állításuk szerint ez a tudtuk nélkül történt. West forrásai szerint azonban a forgatócsoport tisztában volt az állat állapotával, már csak azért is, mert a zebra néhányszor majdnem összeesett. Az Animal Planet elismerte, hogy a készítők végül egy másik zebrát is alkalmaztak a kiegészítő felvételek elkészítéséhez.

A filmek készítése során a szakszervezeti előírások szerint az állatokat és a velük foglalkozó személyzetet az American Humane Association ellenőrzi, és csak ezekben az esetekben tüntethetik fel a “No Animals Were Harmed” (vagyis egyetlen állat sem sérült meg a forgatás során) feliratot. A szakszervezeten kívüli produkcióknál ugyanakkor nem előírás az AHA közreműködése, és a műsor készítői sosem fordultak a csoporthoz, hogy ellenőrizzék az állatok állapotát. A készítők szerint most már egy hivatalos, független szakértő ellenőrzi az új irányelveket, ugyanakkor korábban az is megesett, hogy a műsor képzetlen munkatársainak kellett foglalkozniuk az állatokkal.

Január 23-án, két nappal a botrány kirobbanása után James Westet és Dan Adlert, a műsort készítő cég egyik alelnökét is vendégül látta a CNN New Day című reggeli műsora. West a műsorvezető azt firtató kérdésére, hogy nem lehetséges-e, hogy félrevezették, elmondta, hogy ellenőrizték a bizonyítékokat, és nagyon alaposan jártak el a vizsgálat során. Adler végig tagadta a vádakat, ahogy azt is, hogy Karen Bailey mosómedve-szakértőnek bármilyen köze lett volna a műsorhoz.

Az Animal Planet tagadja a vádakat

A fentiekről megkérdeztük az Animal Planet csatornát, amelynek hivatalos álláspontját változtatás nélkül közöljük:

"Az Animal Planet számára az állatok élete és biztonsága a legfontosabb. A csatorna alapelve, hogy minden állat élete értékes.
Az állatokkal való megfelelő bánásmódot, így a Mother Jones cikkében felvetett állításokat is nagyon komolyan vesszük. Ha tudomást szerzünk egy konkrét esetről, minden esetben a kellő felelősséggel, gyorsasággal és gondossággal reagálunk.
Az Animal Planet – egyedüliként a világon – teljes egészében az állatok életének bemutatását és védelmét tűzte ki célul. Ezért abszurd az állítás, hogy a csatornánál hagyománya lenne az állatok "elhanyagolásának". Gyártási/forgatási irányelveinket folyamatosan értékeljük és fejlesztjük, és ez alól egyetlen műsorunknál sem teszünk kivételt.
Nagyjából kilenc hónapja találkoztunk a Mother Jones cikkében foglalt feltételezésekkel. Ennek megfelelően a Sharp Entertainment azonnali változtatásokat vezetett be, hogy további garanciákkal biztosítsa a forgatásba bevont állatok biztonságát.
Nem tudunk arról, hogy akár egyetlen állat is elpusztult volna a Teknősember kalandjai című sorozat forgatása alatt vagy azzal összefüggésben. Büszkék vagyunk rá, hogy műsorainknak - köztük a Teknősember kalandjainak - köszönhetően számtalan állat második esélyt kaphatott az életre."