Stephen Hawking kozmológiai katedra lesz Cambridge-ben

Vágólapra másolva!
Az egyetemi állást betöltő tanár sokkal többet keres majd a kollégáinál. 
Vágólapra másolva!

Stephen Hawking kozmológiai katedrát hoznak létre a Cambridge-i Egyetemen egy tehetős amerikai adományozó milliós hozzájárulásából.

Az egyetem kormányzótestülete, a Regent House 746 igen szavazattal 606 nem ellenében döntött úgy kedden, hogy elfogadja a világhírű fizikus barátjától, Dennis Averytől érkező 3,63 millió fontos (1,37 milliárd forintos) adományt és létrehozza a Hawkingról elnevezett professzori tisztséget.

Néhány akadémikus hevesen bírálta a hivatalosan március 1-jétől működő tanári állást, amely bizonyos tekintetben kivételezett lesz az egyetemen. A Stephen Hawking-katedrát elfoglaló oktató évente 67 ezer fonttal (25 millió forint) nagyobb összeget kap majd, mint a vele azonos rangú kollegái, ami feszültséghez vezetett az intézmény tanári karában.

Ezzel "felforgattuk a fizetési rendszert és eltemettük a meritokráciát" - mondta Adriana Pesci professzor a The Independent című brit napilap által idézett vitán. Kollegája, Brigitte Steger pedig úgy vélekedett, az ötlet, miszerint az egyetem lehetővé teszi egy adományozónak, hogy megmondja, ki kap magasabb fizetést a többieknél, visszataszító.

Dennis Avery javaslatát a tanári karnak bemutatva Jeremy Sanders ugyanakkor rámutatott, hogy az adományozónak az a szándéka és elvárása, hogy a Hawking-katedra legyen "igazán kiemelkedő". Hozzátette, ezért sarkalatos kérdés az, hogy a címet viselő tanár nagyobb fizetést kapjon a kollegái átlagbérénél.