Unatkozik? Kössön pulóvert a pingvinnek!

Feleslegesen kötnek most az emberek pulóvert a pingvineknek, pingvinpulcsi
Kép a Penguin Foundation Facebook oldaláról
Vágólapra másolva!
Pingvinek helyett ajándékboltokban kötnek ki azok a pulóverek, amelyeket természetvédők felhívására készítenek a bajba jutott madarakon segíteni akaró állatbarátok. Az olajkatasztrófát szenvedett pingvinek megmentésére van már jobb, kevesebb stresszel járó módszer, mint az öltöztetés.
Vágólapra másolva!

Pulóverkötésre buzdítja a pingvinbarátokat egy ausztrál természetvédelmi szervezet – írja a Guardian. A Phillip Island’s Penguin Foundation a felhívás szerint olyan törpe pingvinek (Eudyptula minor) számára gyűjti a pulóvereket, amik kisebb-nagyobb olajkatasztrófák áldozatai lettek. A rehabilitáció alatt ugyanis a szakemberek pulóverrel védik a testüket, mert olajjal áztatott tollaik már nem taszítják a vizet, és mire a madarak partot érnek, addigra teljesen átfagynak a hideg tengerben. A pulóver nem csak melegen tartja a pingvineket, de megakadályozza, hogy a csőrükkel tisztogassák a tollazatukat, és így olajat nyeljenek.

Az első hallásra szokatlannak tűnő ötletet a természetvédők már sikeresen alkalmazták egy 2001-es olajkatasztrófa után, amikor 438 pingvinnek kellett segítség. A jótékony célú kötögetésre felszólító kampányuk akkor olyan nagy siker volt, hogy száz helyett több mint 15 ezer pulóvert kaptak. Az eset néhány évvel ezelőtt, egy új-zélandi katasztrófánál megismétlődött, és félő, hogy a közösségi médiának köszönhetően a mostani akció is könnyen kicsúszik a kontroll alól.

Pingvin pulóverben egy 2000-es dél-afrikai olajkatasztrófa után Forrás: AFP/Anna Zieminski

Az ismerős ismerősének az ismerőse mondta, hogy...

2011 novemberében a Rena teherszállító hajó zátonyra futott Új-Zéland partjai közelében, 350 tonna olaj került a tengerbe. Az olaj számos strandot áztatott el, rengeteg vízimadár és fóka halálát okozta. A Rena katasztrófája nemzeti tragédia volt, nagyon sokan próbáltak segíteni a part megtisztításában, valamint az állatok megmentésében.

Néhány nappal az eset után egy kötéssel foglalkozó fórumon egy felhasználó megosztotta azt a kötésmintát, amint az ausztrál állatvédők a 2001-es kampány során használtak. Azt írta, hogy a mentésben résztvevők most azt mondták egy barátja lányának. hogy ilyen pulóverekre van szükségük. A pulóverek összegyűjtését egy napieri gyapjúbolt vállalta magára.

A hír villámgyorsan terjedt a neten, és rövidesen a világ minden pontjáról érkeztek a pulóverek Új-Zélandra. Később aztán kiderült, hogy valójában egyet sem használtak közülük, mert a nagy kampányolás közepette senki sem kérdezte meg a szervezőket, hogy valóban szükségük van-e rájuk. A madarakat ugyanis infralámpák alatt, meleg vízben rehabilitálták, ami lényegesen kevesebb stresszel jár, mint az öltöztetés.

Eladják a pulóvereket

A segítő szándékkal kötött pulóverek tehát nem jutottak el a madarakhoz, helyette ajándékboltokban kötöttek ki, jobb esetben plüsspingvinekre húzva, és így próbáltak belőlük pénzt szerezni a természetvédők. Ezt történik majd a Phillip Island’s Penguin Foundation mostani felhívására beérkező pulóverekkel is, ugyanis a honlapjukon szereplő információk szerint bőven van olyan pulóverük, amit adott esetben pingvinekre tudnak húzni.

A holmik eladásából befolyó összeget persze ettől függetlenül a törpe pingvinek megmentésére fogják fordítani. Éppen csak azok érezhetik magukat becsapva, akik abban bízva küldik a pulóvereket, hogy azok valóban pingineken fognak kikötni. Szerencsére azonban a Phillip-sziget környékén, ahol a madárvédő alapítvány működik, olyan ritkák az olajkatasztrófák, hogy 2001 óta nem is volt szükség adománypulóverekre.