A hétpettyes katicák közt is vannak szuperhősök

katica, repülés
Felszálláshoz készülő katicabogár
Vágólapra másolva!
Egészen meglepő teljesítményre képesek a közönséges hétpettyes katicabogarak, állapította meg egy brit vizsgálat. Az apró rovarok akár egy kilométer magasba is képesek feljutni, és akár 60 kilométer/órás sebességgel is haladhatnak. Ráadásul akár 2 órán át képesek a levegőben maradni, vagyis elméletileg akár 120 kilométert is megtehetnek egy repüléssel.
Vágólapra másolva!

A kutatók az adatokat egy olyan műszerrel gyűjtötték, amely tölcsér alakban körülbelül 1500 méterig terjedő radarjelek bocsát a levegőbe. Ezek segítségével pedig nemcsak a felette elhaladó tárgyak magasságát, sebességét és repülési irányát képesek meghatározni, de annak méretét és alakját is, így tudták a szakemberek kiszűrni a katicákra vonatkozó adatokat.

A Hull-i Egyetem kutatói Nagy-Britannia két leggyakoribb katicafaját, a hétpettyes katicát (Coccinella septempunctata) és harlekinkaticát (Harmonia axyridis) vizsgálta. Több mint 9000 repülés adatait vetették össze, és megállapították, hogy a katicák rendszerint 150-500 méter közötti magasságban repülnek, de volt olyan példány, amelyik 1100 méterig feljutott. A legmagasabban repülő katicák voltak a leggyorsabbak, itt ugyanis könnyebben kihasználták a gyors légmozgásokat. A leggyorsabb katica körülbelül 60 kilométer/órás sebességgel haladt, de azt a kutatók nem tudják, hogy ennek eléréséhez mennyire járultak hozzá az előbb említett légmozgások. A katicák átlagsebessége 30 kilométer/óra volt.

Felszálláshoz készülő katicabogár Forrás: Mathias Krumbholz

A kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a katicák átlagosan 37 percet töltöttek a levegőben egy repülés során, de volt olyan katica, amelyik két órán keresztül repült. Dr. Lawson Hendley, a vizsgálat vezetője a Telegraph-nak elmondta, hogy azt nem tudják, hogy természetes körülmények között töltenek-e ennyi időt a levegőben a katicák, de az most kiderült, hogy képesek rá. A kutatók eredményeiket a PLoS ONE folyóiratban tették közzé.

Nem a katicák azonban a legnagyobb magasságokba hatoló rovarok. A lepkék közé tartozó ezüstgammás aranybagoly (Autographa gamma) ugyanis a légáramlatoknak köszönhetően akár 1200 méterig fel tud jutni, és akár 100 kilométer/órás sebességet is elérhet.