Orgazmus egy gombnyomásra

női orgazmus, illusztráció
Vágólapra másolva!
A távirányítós orgazmusgenerátor még mindig csak tervben létezik, bár a feltaláló reménykedik abban, hogy egyszer megvalósul a készülék. Mi történt a találmánnyal tizenhárom év alatt?
Vágólapra másolva!

A Time magazintól a Daily Mailig több nyomtatott és netes újság is újdonságként számolt be az elmúlt hetekben egy orgazmusgenerátor készülékről, amely szexuális diszfunkcióban szenvedő nők számára jelenthet megoldást. A cikkek szerint ugyanis a gerincoszlophoz csatlakoztatott műszer egy gombnyomásra képes örömimpulzusokat juttatni az agyba.

A fejlesztés ugyanakkor nem újdonság, az újságok valójában a Reddit közösségi hírmegosztó áldozatává váltak, melyre néhány héttel ezelőtt az egyik felhasználó beküldte a New Scientist 2001-es cikkét egy gyerekcipőben járó fejlesztésről. A készülék segítségében reménykedők számára rossz hír, hogy az eltelt tizenhárom évben a fejlesztés egyáltalán nem lépett előre.

Dr. Stuart Meloy amerikai orvos és fájdalomspecialista véletlenül jött rá, hogy a krónikus fájdalom kezelésére használt elektronikus implantátumok milyen mellékhatással bírhatnak. A gerincoszlophoz csatlakoztatott műszerek alapesetben folyamatos, kis impulzusokat küldenek az agyba, hogy enyhítsék a fájdalmat. Az implantátumokat éber állapotban ültetik be a betegbe, hogy biztosan jó helyre kerüljenek az elektródák. Meloy ugyanakkor az egyik betegnél nem a kívánt helyre tette az elektródákat, és ennek hatására a páciens szexuális izgalomba jött.

Forrás: AFP

A felfedezést követően Meloy terve az volt, hogy a vezetékeket egy bőr alá ültethető, cigarettásdoboz méretű implantátumhoz csatlakoztatja, amelyet egy vezeték nélküli távirányítóval lehet majd irányítani. A találmányról 2001-ben az Origo is beszámolt. Akkori hírünk szerint az első implantátumot még abban az évben beültették volna, és ezzel párhuzamosan dr. Meloy férfiakkal is megkezdi a kísérleteket. 2003-ban pedig arról írtunk, hogy a készülék tesztjeit hiába engedélyezték hivatalosan, nem jelentkeztek kellő számban önkéntesek a vizsgálatok elindításához.

A fejlesztés végül pénz hiányában állt le, és az Orgasmatron nevet kapott műszer a mai napig nem készült el. Ahhoz, hogy Meloy engedélyt kapjon az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer-biztonsági Hivataltól (FDA) a készülékre, számos tesztet kellene elvégezni, ezekre azonban az orvos szerint körülbelül 6 millió dollárra (1,35 milliárd forint) volna szükség – írja a BBC.

Meloy bízik abban, hogy a mostani hirtelen érdeklődés az Orgasmatron iránt talán feltámaszthatja a kutatásokat, és idővel megvalósulhat a készülék. A sebészorvos a legsúlyosabb fokú szexuális diszfunkcióban szenvedőknek szánja a találmányt, mert az implantátumot műtéttel kell a testbe ágyazni, akárcsak egy pészmékert. Érvelése szerint maga a bevatkozás, az invazív eljárás nem riasztaná el a betegeket, hiszen hányan vállalnak fájdalmakkal járó plasztikai műtétet például a mellük átalakításáért, mondta a Daily Mailnek.

Petra Boynton, a londoni University College kutatója szerint ugyanakkor a szexuális problémákkal küzdőknek nem feltétlenül egy készülékben kell keresniük a megoldást. Boynton szerint ugyanis az ilyen problémák többségét sebészeti beavatkozás nélkül, terápiával is meg lehet gyógyítani, más szakértők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a szexuális diszfunkció hátterében komoly pszichológiai problémák állhatnak, amelyeket egy implantátum nem oldhat meg.