Most próbálnak feltámasztani egy kihalt élőlényt

hegyi kecske
Beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica)
Vágólapra másolva!
Nem először merül fel egy kipusztult faj feltámasztásának terve, de most minden eddiginél közelebb jutottak hozzá: a spanyol kőszáli kecske egyik kihalt alfaját klónozták.
Vágólapra másolva!

A Beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica), vagy spanyol népies nevén bucardo a legnagyobb spanyol hegyi kecskék közé tartozott. Testfelépítése nagyon jól alkalmazkodott a szívós környezeti viszonyokhoz. Sajnos állományának száma a folyamatos vadászat következtében drasztikusan megfogyatkozott, 1989-re már csak körülbelül tíz példány élt. A „kegyelemdöfés” 2000 januárjában következett be, amikor a Celiának elkeresztelt utolsó nőstény példány baleset következtében elpusztult. Az alfaj ezzel ténylegesen is kihalt, de most megpróbálják feltámasztani.

Többen is tervezték már olyan kihalt állatfajok újraélesztését, mint a gyapjas mamut vagy a vándorgalamb. Ezekben az esetekben a kutatók dolgát nehezíti, hogy régi, múzeumi példányok DNS-állományával kellene dolgozniuk. A Science pénteki száma azonban arról ír, hogy spanyol kutatók Celia lefagyasztott sejtjeivel próbálkozhatnak, ráadásul a rokon kecskefajok felhasználhatók béranyának.

Beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica) Forrás: Wikimedia Commons

Alberto Fernández-Arias spanyol állatorvos még Celia kimúlása előtt bőrszövetmintát vett az állat bal füléből és lágyékából, majd ezeket a szövetmintákat lefagyasztotta. A 2014-es kiolvasztást követően az első lépés a sejtek állapotának felmérése volt. Miután kiderült, hogy továbbra is képesek az osztódásra, a sejteket olyan kecskepetesejtekbe ültették, amelyeknek a sejtmagját előzetesen eltávolították. Elektromos áram alkalmazásával a sejteket egymásba olvasztották, majd egy kémiai anyaggal beindították az embrió osztódását. Vagyis olyan reproduktív (szaporítási célú) klónozást végeztek, amely az ember esetében a világon mindenhol tilos.

Az embriókat hét napig sejtkultúrában növelték, majd a béranyának szánt állatok méhébe ültették be. Béranyának házi és kőszáli kecskék mesterséges keresztezésével létrehozott hibrideket alkalmaztak. Április 14-én a kutatók ultrahangos vizsgálattal fogják megállapítani, hogy az embriók beágyazódása sikeresen megtörtént-e.

Ezután is kérdéses lesz például, hogy az állatok épségben jönnek-e a világra. Nem először próbálják ugyanis feléleszteni a bucardót. 2003-ban már létrehoztak egy klónozott példányt, az állat azonban akkor tüdőproblémák miatt a születést követően perceken belül elpusztult.

Ha sikerül is egészséges egyedeket létrehozni, a következő nagy kihívás egy szaporodóképes populáció létrehozása lesz. Jelenleg csak nőstény állat sejtjei állnak a kutatók rendelkezésére, viszont a szaporodáshoz hímek létrehozása elengedhetetlen. A probléma megoldásához egy közeli rokon fajból származó Y kromoszómára lenne szükség a genetikusok szerint.

Az alfaj tagjainak genetikai változatosságát is biztosítani kell, hiszen csak így lesz a populáció hosszú távon életképes. A kutatók ezt úgy akarják megoldani, hogy a múzeumi bucardo-példányok genetikai állományát feltérképezik, majd ennek megfelelően a klónozott embriók DNS-ét módosítják. Végül ha az életképes populáció létrejön, az állatokat vissza kell szoktatni a természetes körülmények közé.

A kritikusok szerint a bucardók felélesztési kísérlete veszélybe sodorhatja több veszélyeztetett faj létét is azzal, hogy jelentős pénzeket von el a fajmegőrzési programoktól. Mások szerint azonban a faj felélesztése a nagyközönség szemében igen látványos teljesítmény lenne, ami közvetve a fajmegőrzési programok finanszírozását is segítené.