8, 3, 7: ezek a világ legkedveltebb számai

kedvenc számok hét hetes
A szerencsés hetes
Vágólapra másolva!
Az emberek többségének van valamilyen kedvenc száma. Ez lehet egy születésnap vagy valamilyen más szempontból fontos szám. Egy brit matematikus blogger kiderítette, melyik a három legnépszerűbb szám a világon.
Vágólapra másolva!

Alex Bellos, a The Guardian matematikus bloggere néhány éve kezdte gyűjteni az emberek kedvenc számait. Létrehozott egy weboldalt, ahol az emberek szavazhattak a kedvenc számukra, és leírhatták, miért szeretik azt. Több mint 44 000 válasz érkezett.

Bellos több mintázatot is észrevett. „A nem matematikai indokok jóval gyakoribbak voltak, mint a matematikaiak” - mondta. „Leggyakoribbak a randevúkkal és a születésnapokkal kapcsolatos számok.”

A szerencsés hetes Forrás: Flickr/Sohail Fazluddin

A páratlan számok általában jobban teljesítettek, mint a párosak. A 0-ra vagy 5-re végződő számok meglehetősen népszerűtlenek. Bellos véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy ezeket általában hozzávetőleges értelemben használjuk. „Amikor azt mondjuk 100, általában nem pontosan 100-ra gondolunk, hanem körülbelül 100-ra. Így a 100 hihetetlenül határozatlannak hangzik. Miért lenne a kedvencünk olyasmi, ami ennyire bizonytalan?”

Úgy tűnik, hogy szeretjük, ha a számaink valamennyire egyediek, ami magyarázhatja, miért olyan népszerűek a prímszámok (azok a számok, amelyek csak 1-gyel és önmagukkal oszthatók).

Persze nem mindenki olyan „ínyenc”, mint a népszerű Agymenők sorozat egyik hőse, Sheldon Cooper, akinek a kedvenc száma a 73, és ezt meg is indokolja. A 73 a 21. prímszám, a 37 tükörképe, amely a 12. prímszám, amely egyben a 21 tükörképe, amely viszont - fogódzkodjunk meg - a 7 és a 3 szorzata!

Az átlagembereknek ennél egyszerűbb számok jönnek be.

Bronzérmes a 8-as. Ez a kínaiak szerencseszáma, mert a jómódhoz hasonló a kiejtése.

Ezüstérmes a mesék kedvenc száma a 3-as. Három kismalac, három kívánság, három szabólegény, három testőr.

A legnépszerűbb szám azonban a 7-es.

Őszintén szólva ez valószínűleg senkinek nem okoz nagy meglepetést. A 7-es szám váltja ki a legerősebb érzelmi reakciót az emberekből, és ez így volt végig a történelem folyamán. A 7-es az ókori világban a kozmikus-csillagászati rend száma, szent szám volt. Alapvető tapasztalat volt a hold négy, egyenként hétnapos fázisa, majd a látható fontos égitestek (Nap, Hold és öt bolygó) hetes száma. Hét csapás volt, hét szűk, hét bő esztendő, a hetedik napon fejeződött be a teremtés és még hosszan lehetne sorolni a sort.

Sokak számára a 7-es a szerencseszám. Ez különösen igaz a kockajátékra, ahol a 7-es a nyerő.

Bellos azonban - sokakkal ellentétben - úgy véli, hogy 7-es népszerűsége nem csillagászati okokra vezethető vissza, hanem arra, hogy az egyetlen szám 2 és 10 között, amely nem többszöröse és nem tényezője egyetlen másik számnak sem. Valamiképpen elkülönül a többiektől.