A kísérleti egerek jobban szeretik a nőket

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az egerek stresszesebbek, ha férfiakkal találkoznak. Az eredmény miatt a jövőben jobban oda kell figyelni a kutatók nemére az állatkísérletek során.
Vágólapra másolva!

A férfiak jelenléte erős stresszhatást vált ki az egerekben, a nők jelenléte viszont nem – állítja a Nature Methods tudományos folyóiratban publikált tanulmány. Az új eredmények megismerése azért is fontos, mert a stresszreakció befolyásolhatja az egerek viselkedését a kutatásokban, ez pedig torzíthatja a kapott eredményeket.

A kutatók eredetileg azt vizsgálták, hogy az egerek fájdalomérzetét mennyire befolyásolja az, ha a közelükben tartózkodik valaki. Évek óta léteznek szóbeli beszámolók ugyanis arról, hogy az egerek fájdalomérzete csökken a kutatók jelenlétében.

Jeffrey Mogil, a montreali McGill Egyetem kutatója a kísérlet során különböző nemű emberekkel injekcióztatta be az egerek bokáját. A kutató arra volt kíváncsi, hogy az egerek hogyan reagálnak a különböző emberek jelenlétére, illetve annak hiányára (ez utóbbi esetben az injekció beadása után az injekciót beadó ember gyorsan távozott a teremből). Nagy meglepetésre az egerek fájdalomérzete 40 százalékkal csökkent abban az esetben, ha férfi adta be az injekciót, nők esetében viszont nem tapasztaltak hasonló jelenséget. Ugyanezt a reakciót figyelték meg, ha különböző nemű emberek által viselt pólókat tettek az állatok közelébe. A pólókon nyomot hagy ugyanis a hónaljbőrben lévő illatmirigyek váladéka, az egerek ennek a szagára reagáltak. A nőstény és hím egerek ugyanazt a viselkedést mutatták a kísérlet során, így az egerek neme nem befolyásolta az eredményeket.

Mogil az eredmények vizsgálata során azt találta, hogy a csökkent fájdalomérzet összefüggésben állhat az egerek stressz-szintjével. A külső stresszhatás ugyanis megnöveli a rágcsálók vérében a kortikoszteron nevű stresszhormon szintjét, ami fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Nem csupán a férfiakra adtak ilyen válaszreakciót az egerek, más fajok (tengerimalacok, macskák, kutyák, patkányok) hím példányainak jelenlétében is ugyanez volt tapasztalható. A vizsgált állatok ketrectársai jelentették az egyetlen kivételt, az ő jelenlétükre ugyanis nem változott a rágcsálók stresszhormonjának szintje. A mostani kísérletben tapasztalt hatást már más viselkedéstanulmányokban is kimutatták korábban a kutatók, akkor azonban az állat szorongását vizsgálták a fájdalomérzet helyett.

A mostani eredmények azért is fontosak, mert az állatkísérletekre alapuló tanulmányoknál figyelembe kell venni a kísérletet végző kutatók nemét is.