A krokodilkönnyek is jók valamire

Vágólapra másolva!
Krokodilkönnyeket ivó rovarokat figyeltek meg Costa Ricán. A méh és a pillangó valószínűleg sóhoz és fehérjékhez jutott ezen a szokatlan módon.
Vágólapra másolva!

Costa Rica sokszínű állatvilágáról ismert. Carlos de la Rosa, a La Selva Biológiai Kutatóállomás vízi ökológusa egy csapat diákkal és fotóssal az ország északkeleti részén, a Puerto Viejo folyón hajóztak decemberben, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy lepke és egy méh egy kajmán könnyeit isszák. A megfigyelést a Frontiers in Ecology and the Environment című szaklapban írták le.

Só általában ritkán kerül a szárazföldi növényevők szervezetébe, így De la Rosa abból indult ki, hogy a rovarok azért isznak könnyet, hogy sóhoz és fehérjéhez jussanak. Az általuk látott két könnyivó rovar egyike egy sárgás-narancsos pillangó (Dryas iulia), a másik egy magányos méh volt.

De la Rosa szerint nem először figyelték meg a jelenséget: ő maga is látott már teknős és kajmán könnyét ivó lepkéket, más kutatók pedig arról tudósítottak, hogy méhek kóstolgatták teknős, sőt ember könnyét.