Lovász László az MTA új elnöke

az MTA elnökjelöltjei, Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Wolf- és Kiotó-díjas matematikus
Budapest, 2013. április 9. Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Wolf- és Kiotó-díjas matematikus, az MTA rendes tagja előadást tart a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Széchenyi István emlékestjén, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, 2013. április 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Lovász László matematikust választották a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé. Az MTA most tartja 185. közgyűlését.
Vágólapra másolva!

Lovász László a szavazatok 61,8 százalékát kapta meg az MTA-közgyűlés zárt ülésén. Főtitkárrá 60,1 százalékkal Török Ádám közgazdászt választották az akadémia tagjai. Lovász a kombinatorika és számítógép-tudomány terén számít nemzetközi hírű szaktekintélynek. Falus András biológus, akadémikus az Origónak elmondta: a magyar tudomány számára óriási jelentőségű, hogy a saját szakterületén a világ egyik vezető tudósa az MTA elnöke.

„Középiskolásként ismertem meg, amikor matematika versenyeken próbálkoztam, de hamar be kellett látnom, hogy vannak olyanok, akik két nagyságrenddel többet tudnak nálam. Köztük is az első Lovász László volt. Abszolút zseni, ugyanakkor hihetetlenül szerény, nyitott és közvetlen ember” – mondta Falus.

Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Wolf- és Kyoto-díjas matematikus, az MTA rendes tagja Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 66 éves Lovász László felesége is matematikus, három lánya és egy fia van (aki szintén matematikus). Lovász megkapta a legnagyobb nemzetközi szakmai díjakat (Wolf- és Kyoto-díj), téziseit és sejtéseit világszerte tanítják.

A másik két jelölt Maróth Miklós klasszika-filológus és Németh Tamás agrokémikus volt. Ha érdekli a jelöltek életpályája és tudományos munkája, ezt a cikkünket olvassa el.