Nálunk elmaradt a nagy csillaghullás

2014.05.23. 15:47

Egyelőre nincsenek részletes beszámolók az új meteorraj aktivitásáról, nálunk hullócsillagok helyett madarak voltak hajnalban.

Május 24., szombat, 10.30

Becsületesen fent maradtam éjfélig, aztán felkeltem fél 4-kor, de sajnos egyetlen hullócsillagot sem láttam. Nagyon szépek voltak este a bolygók, hajnalban pedig hangosak a madarak. Egyelőre hasonló tapasztalatok vannak Magyarországról, így valószínű, hogy nálunk nem mutatkozott be az új meteorraj.

A várt maximum (lásd lent) aktivitása még kérdéses, de ez csak Amerikából látszott. Legkorábban a Spaceweather.com-on lehetnek friss információk és képek.

Korábbi információk

Mint arról már korábban beszámoltunk, látványos meteorhullás történhet május 23-ról 24-ére virradóra. A lényeg: a Föld rövidesen keresztülmegy egy olyan törmelékfelhőn, amelynek anyaga a 209P/LINEAR nevű üstökösből hullott ki, valamikor az 1800-as években. Mivel ezt a periodikus, ötévente napközelbe kerülő üstököst csak 2004-ben fedezték fel, senki nem tudja, hogy több mint száz éve mennyire volt aktív, azaz mennyi anyag hullott ki belőle. Ha sok, akkor számos kisebb-nagyobb kőzetszemcse fog elégni a Föld légkörében. Ebben az esetben egy új meteorrajt köszönthetünk.

Perseida meteor felvillanásaForrás: Ladányi Tamás/Astrophoto.hu

A jelenlegi becslések szerint a legjobb észlelési időszak május 24-e (szombat) reggel, magyar idő szerint 7 és 9 óra között lesz, ekkor várható az új raj maximuma. A Naptól ekkor már nem látunk semmit, ezért érdemes 23-án (pénteken)este-éjjel, de főleg 24-én hajnalban próbálkozni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a fő időpont előtt vagy után megyünk át a törmelékfelhő egyik-másik sűrűbb részén. Ez történt 1998-ban is, amikor a Leonidák leglátványosabb tűzgömbjei nem a csúcs alatt, hanem körülbelül 1 nappal korábban jöttek.

Senki nem tudja, mennyi meteort láthatunk majd. Vannak olyan előrejelzések, hogy óránként több mint 200, vagy akár 1000 meteor hullik majd. Mások szerint a másik véglet valószínű, és nem látunk szinte semmit.

Egy próbát mindenesetre megér: május 23-án este, május 23-ról 24-re virradó éjjel, és főleg május 24-én hajnalban, napfelkelte előtt érdemes kémlelni az eget. Észak felé, a Sarkcsillag irányába kell nézni, a várakozások szerint ott lesz az a pont (az úgynevezett radiáns), ahonnan a meteorok látszólag érkeznek. Mivel ez a Zsiráf (Camelopardalis) csillagkép területére esik, a vadonatúj meteorraj a Camelopardalidák nevet kaphatja majd – amennyiben a tagjai valóban felbukkannak majd az égen.

Ami a várható időjárást illeti: az OMSZ térképe szerint Kelet-Magyarországon péntekről szombatra derült lesz az éjszaka, más előrejelzések szerint ennél is jobb lesz a helyzet, és a Győr-Mohács vonaltól keletre derült lesz az ég.

Ha nem jönnek a meteorok, akkor is láthatunk szép dolgokat, ha nem lesznek felhők. Napnyugta után három bolygóban is gyönyörködhetünk. Nyugaton a fényes Jupiter, délen a vöröses Mars, délkelet felé a sárgás Szaturnusz látható, mindegyik kitűnő célpont kis távcsöveknek is:

A Magyar Csillagászati Egyesület jelenségnaptára pénteken 22 óráraForrás: mcse.hu

A legkitartóbbak további fájdalomdíjként a keskeny holdsarló és a ragyogó Vénusz párosát is megfigyelhetik hajnalban a keleti égbolton.

Várjuk olvasóink beszámolóit és képeit a science@origo.hu címre.