Gyönyörű magyar asztrofotó a Skorpió szívéről

Csillagközi por- és gázfelhő, Antares, asztrofotó, Fényes Lóránd
Vágólapra másolva!
Csillaghalmazok és fénylő ködök ágyazódnak a sűrű csillagközi porfelhőbe, igazi kozmikus színkavalkádot alkotva.
Vágólapra másolva!

„Mióta elkezdtem asztrofotózni, az Antares csillag környezetének megörökítése volt az egyik álmom. Ez volt az egyik téma, ami miatt belefogtam ebbe az azóta is nagyon-nagyon kedves elfoglaltságba. Mivel hazánkból nem fotózható, sok évet kellett várni ahhoz, hogy a 2013-as afrikai csillagászati expedíció során megörökíthessem” – mondta az Origónak Fényes Lóránd asztrofotós, az alábbi kép készítője.

A kép nagyobb változata itt látható Forrás: Fényes Lóránd, pleiades.hu

A sárgás-vöröses színű Antares - ahogy a görög nevéből is megfejthető - a szintén ebben a színtartományban ragyogó Mars (Ares) "ellenpontja". A rómaiak Cor Scorpionisnak, azaz a Skorpió Szívének nevezték, amiből már sejthetjük is, hogy az égbolt melyik csillagképében található. Ezt az elnevezést már a Római Birodalmat megelőzően az asszírok, babilóniaiak és a sumér csillagászok is előszeretettel használták. Az ősi Perzsiában a négy királyi csillag egyike volt Satevis néven, Indiában Jyeshthának nevezték. Számos óegyiptomi templom épült úgy, hogy az Antares fénye szerepet játszhasson a különböző szakrális szertartások alkalmával.

Az 1,06 magnitúdójú Antares a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, és a környezete enyhe túlzással felvonultat majd minden objektumtípust, ami felfedezhető az égen. Csillaghalmazok, reflexiós és emissziós ködösségek ágyazódnak a rendkívül sűrű csillagközi porfelhőbe, igazi kozmikus színkavalkádot alkotva. A terület legismertebb szereplői a csillagot körbeölelő sárgás színű Antares-köd, a fotón csillagtól balra elhelyezkedő Messier 4 és NGC6144 gömbhalmazok, illetve a terület nagyobb csillagai által megszínezett IC 4604, 4604, 4605 és 4606 kékes színű reflexiós ködei.

A fénykép Namíbiában készült, 2013-ban egy csillagászati expedíció alkalmával. A csillagászati fényképezésre átalakított fényképezőgép négy és fél órán át exponált.

A kép színhelyes, a természetes RGB arányok megtartásával készült, szűrők nélkül. Hűen adja vissza az égbolton látható rendkívül halvány objektumok dinamikáját.

Az expedíción készült további fotók a Fényes Lóránd weboldalán tekinthetők meg.