„Mióta elkezdtem asztrofotózni, az Antares csillag környezetének megörökítése volt az egyik álmom. Ez volt az egyik téma, ami miatt belefogtam ebbe az azóta is nagyon-nagyon kedves elfoglaltságba. Mivel hazánkból nem fotózható, sok évet kellett várni ahhoz, hogy a 2013-as afrikai csillagászati expedíció során megörökíthessem” – mondta az Origónak Fényes Lóránd asztrofotós, az alábbi kép készítője.

A kép nagyobb változata itt láthatóForrás: Fényes Lóránd, pleiades.hu

A sárgás-vöröses színű Antares - ahogy a görög nevéből is megfejthető - a szintén ebben a színtartományban ragyogó Mars (Ares) "ellenpontja". A rómaiak Cor Scorpionisnak, azaz a Skorpió Szívének nevezték, amiből már sejthetjük is, hogy az égbolt melyik csillagképében található. Ezt az elnevezést már a Római Birodalmat megelőzően az asszírok, babilóniaiak és a sumér csillagászok is előszeretettel használták. Az ősi Perzsiában a négy királyi csillag egyike volt Satevis néven, Indiában Jyeshthának nevezték. Számos óegyiptomi templom épült úgy, hogy az Antares fénye szerepet játszhasson a különböző szakrális szertartások alkalmával.

Az 1,06 magnitúdójú Antares a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, és a környezete enyhe túlzással felvonultat majd minden objektumtípust, ami felfedezhető az égen. Csillaghalmazok, reflexiós és emissziós ködösségek ágyazódnak a rendkívül sűrű csillagközi porfelhőbe, igazi kozmikus színkavalkádot alkotva. A terület legismertebb szereplői a csillagot körbeölelő sárgás színű Antares-köd, a fotón csillagtól balra elhelyezkedő Messier 4 és NGC6144 gömbhalmazok, illetve a terület nagyobb csillagai által megszínezett IC 4604, 4604, 4605 és 4606 kékes színű reflexiós ködei.

A fénykép Namíbiában készült, 2013-ban egy csillagászati expedíció alkalmával. A csillagászati fényképezésre átalakított fényképezőgép négy és fél órán át exponált.

A kép színhelyes, a természetes RGB arányok megtartásával készült, szűrők nélkül. Hűen adja vissza az égbolton látható rendkívül halvány objektumok dinamikáját.

Az expedíción készült további fotók a Fényes Lóránd weboldalán tekinthetők meg.