Öregedés: visszakapjuk a középiskolás éveket

Vágólapra másolva!
Egy erős kézfogás sok mindent elárulhat az emberről: jellemzi az önbizalmát, a státuszát, de még az agresszivitását is. Egy új kutatás szerint azonban még az öregedés mértéke is kiolvasható a kézszorításból.
Vágólapra másolva!

A kézfogás erejéből az öregedés számos jelére (szellemi teljesítőképesség romlása, várható halálozás) lehet következtetni – ezt állapították meg a Nemzetközi Rendszerelemzési Intézet (IIASA) kutatói egy most készült új tanulmányban, amelyet a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikáltak. Az IIASA két munkatársa, Serguei Scherbov és Warren Sanderson a kutatás során olyan 50 korábbi publikációt vizsgált meg, amelyek részletes adatokat tartalmaznak a különböző korú emberek kézfogásának erejéről.

A tanulmány azt is leírja, hogyan alkalmazható egy ilyen teszt az öregedés mérésére a népesség különböző csoportjainál. A kutatás egyik forrása a United States Health and Retirement Survey (HRS) adatbázisa volt, a résztvevők életkora 60 és 80 év között változott. Két alcsoportra osztották a vizsgálat alanyait iskolai végzettség szerint: az egyik alcsoportba azok tartoztak, akik nem végezték el a középiskolát, a másik csoportba pedig azok, akik a középiskola elvégzése után is folytatták tanulmányaikat. Az életkor és az iskolai végzettség mellett figyelembe vették a résztvevők nemét és etnikai hátterét is.

Scherbov szerint a HRS adataiból többek között az is kiderül, hogy a fehér, 65 éves, középiskolát nem végzett nők kézfogása ugyanolyan erősségű, mint a 69 éves, fehér, középiskolát befejező nőké. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy minél magasabb végzettségű valaki, annál lassabban öregszik. Érdekesség, hogy amíg a fehérekhez hasonlóan az afroamerikai nőknél is számít a végzettség az öregedés gyorsaságának meghatározásában, addig az afroamerikai férfiaknál ez az összefüggés nem áll fenn: a magas és alacsony iskolai végzettségű fekete férfiak kézfogása ugyanolyan erősségű volt ugyanabban az életkorban.