Itt a legérdekesebb új fajok 2014-es toplistája

Levélfarkú gekkó
Levélfarkú gekkó
Vágólapra másolva!
A nemzetközi fajfelfedezési intézet listáján szerepel egy játékmackóra hasonlító ragadozó emlős, egy kiválóan rejtőzködő gekkó és egy Csingilingről elnevezett darázs.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai székhelyű intézet (IISE - az ESF Nemzetközi Fajfelfedezési Intézete) minden évben közzéteszi az előző évben felfedezett fajok „top tízes” listáját. A lista megjelentetését a rendszertan atyjának tekintett, neves svéd botanikus, Linné tiszteletére a nagy tudós születésnapja (május 23.) előtti napra időzítik.

A rendszertannal és rokon szakterületekkel foglalkozó kutatók testülete az idén több mint 18 000 új fajból választotta ki a legérdekesebbnek vagy legkülönlegesebbnek tartott tízet. A listán parányok és óriások egyaránt szerepelnek.

Olinguito. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Mark Gurney

Kiemelkedik a többi közül egy a felfedezésével nagy nemzetközi visszhangot kiváltó ragadozó emlős, az olinguito (Bassaricyon neblina). A vörösbarna ragadozó mintegy 35 centiméter hosszú, ugyanekkora farokkal. Tömege 1 kilogramm. Az éjszakai életmódú állat Ecuador és Kolumbia hegyi felhőerdeiben ugrál fáról fára. 35 év óta ez az első Dél-Amerikában felfedezett új emlősfaj.

A parányok közül felvettek a tízes listára egy alig 3 milliméteres garnélarákot, a csontvázgarnélát (Liropus minusculus), egy szivacsot utánzó, egysejtű létére hatalmas (öt centiméter hosszú), földközi-tengeri protisztát (Spiculosiphon oceana), egy az űrutazókra potenciális veszélyt jelentő mikrobát (Tersicoccus phoenicis), amelyet a legsterilebbnek hitt, úgynevezett tisztaszobákban fedeztek fel, egy új penészfajt (Penicillium vanoranjei) és egy Pán Péter tündéréről, Csingilingről elnevezett, 250 mikrométeres parazita darazsat (Tinkerbella nana). Rendkívüli érdekesség az a tengeri rózsa (Edwardsiella andrillae), amelyre egy antarktiszi gleccser alján bukkantak a kutatók.

A nagyobb élőlények közé tartozik egy 12 méter magasra megnövő, thaiföldi sárkányfa (Dracaena kaweesakii), egy Ausztráliában honos, kiváló álcázó képességű levélfarkú gekkó (Saltuarius eximius), valamint egy 900 méter mély, horvátországi barlangban élő, teljesen átlátszó csiga (Zospeum tholussum).

Levélfarkú gekkó. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Conrad Hoskin

A szakemberek úgy vélik, még 10 millió faj vár felfedezésre, ötször annyi, amennyit ma ismer a tudomány. A lista viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy sok faj még a leírás előtt vagy nem sokkal azután kipusztul.

„Az emberek nagy többségének fogalma sincs milyen óriási veszélyben van a biológiai sokszínűség” - mondta Quentin Wheeler, az IISE alapító igazgatója és az ESF elnöke.