Hatalmas erejű robbanás rázta meg az indoznéziai Szunda-szigetek egyik tagját május 30-án, amikor kitört a Saneang Api tűzhányó – írja a Tűzhányó blog.

A vulkán 1997-98-ban volt utoljára aktív, május eleje óta azonban időszakos földrengésrajok és erőteljes kigőzölgések jelezték, hogy újabb kitörés várható. Május utolsó napjaiban viszonylagos csend volt, és semmi sem utalt a kitörésre. Május 30. hajnalán aztán egyre több földrengés pattant ki, a délelőtt 10 órás erőssége meghaladta a 4-es magnitúdót (a magnitúdó a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszáma, 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb atombomba robbanásakor), amit a környező szigeteken is éreztek.

Hat óra múlva aztán a vulkánkitörés robaja már pánikot is keltett a szomszédos Sumbawa szigeten, ahol a hírhedt Tambora vulkán fekszik. Ezt követően lélegzetelállító, 15-20 kilométeres magasságig feljutó, gomolygó hamufelhő emelkedett fel a Sangeang vulkánból.

A Sangeang Api kitörése május 30-ánForrás: AFP/Andy Amaldan

A hatalmas hamufelhő alján oldalirányban, a kitörési felhő részleges összeomlásának következtében gyorsan terjedő piroklaszt-árak (piroklaszt-ár a vulkánkitöréseknél fellépő jelenség, a felszín közelében mozgó, gravitáció által hajtott gázokból és szilárd törmelékekből áll) söpörtek végig, amelyek közül volt, ami több mint 10 kilométeres távolságba jutott úgy, hogy több kilométert utazott a tengervíz felszínén. A hamufelhőt a magasban fújó szelek aztán kelet-délkelet felé sodorták, még 30 kilométeres távolságban is sűrű hamuhullást észleltek. Vasárnap a kissé felhígult hamuanyag már több mint 3000 kilométeres távolságig jutott, elérte Ausztrália északi és keleti részét is, ahol le kellett állítani a légiközlekedést.

Június 1-jén aztán egy újabb robbanásos kitörés történt és még 24 órával a kitörés megindulása után is folyamatos a hamu kiáramlás. Áldozatokról egyelőre nincs hír, a szigeten tartózkodók kimentését azonnal megkezdték, bár eltűntek még vannak. A tűzhányó egy alapvetően lakatlan szigeten található, ahová földműveléssel foglalkozók járnak át dolgozni. A további vulkáni működés azonban teljesen elpusztíthatja a termést. A kitörés a hírek szerint jelenleg is tart.

Az eredeti hír további képekkel a Tűzhányó Blog című internetes blogon olvasható.