Hatalmas vulkánkitörés Indonéziában

Május 30-án tört ki a Sangeang Api nevű indonéz tűzhányó
TOPSHOTS In this photograph taken on May 30, 2014, a giant cloud of ash and steam rise from erupting Sangeang Api volcano seen from Bima town on Sumbawa island. Flights into and out of the northern Australian city of Darwin were cancelled May 31, and some to Bali affected, after huge ash clouds were thrown up by an Indonesian volcano. AFP PHOTO / ANDY AMALDAN
Vágólapra másolva!
Hatalmas erejű robbanás rázta meg az indoznéziai Szunda-szigetek egyik tagját május 30-án, amikor kitört a Saneang Api tűzhányó – írja a Tűzhányó blog.
Vágólapra másolva!

A vulkán 1997-98-ban volt utoljára aktív, május eleje óta azonban időszakos földrengésrajok és erőteljes kigőzölgések jelezték, hogy újabb kitörés várható. Május utolsó napjaiban viszonylagos csend volt, és semmi sem utalt a kitörésre. Május 30. hajnalán aztán egyre több földrengés pattant ki, a délelőtt 10 órás erőssége meghaladta a 4-es magnitúdót (a magnitúdó a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszáma, 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb atombomba robbanásakor), amit a környező szigeteken is éreztek.

Hat óra múlva aztán a vulkánkitörés robaja már pánikot is keltett a szomszédos Sumbawa szigeten, ahol a hírhedt Tambora vulkán fekszik. Ezt követően lélegzetelállító, 15-20 kilométeres magasságig feljutó, gomolygó hamufelhő emelkedett fel a Sangeang vulkánból.

A Sangeang Api kitörése május 30-án Forrás: AFP/Andy Amaldan

A hatalmas hamufelhő alján oldalirányban, a kitörési felhő részleges összeomlásának következtében gyorsan terjedő piroklaszt-árak (piroklaszt-ár a vulkánkitöréseknél fellépő jelenség, a felszín közelében mozgó, gravitáció által hajtott gázokból és szilárd törmelékekből áll) söpörtek végig, amelyek közül volt, ami több mint 10 kilométeres távolságba jutott úgy, hogy több kilométert utazott a tengervíz felszínén. A hamufelhőt a magasban fújó szelek aztán kelet-délkelet felé sodorták, még 30 kilométeres távolságban is sűrű hamuhullást észleltek. Vasárnap a kissé felhígult hamuanyag már több mint 3000 kilométeres távolságig jutott, elérte Ausztrália északi és keleti részét is, ahol le kellett állítani a légiközlekedést.

Június 1-jén aztán egy újabb robbanásos kitörés történt és még 24 órával a kitörés megindulása után is folyamatos a hamu kiáramlás. Áldozatokról egyelőre nincs hír, a szigeten tartózkodók kimentését azonnal megkezdték, bár eltűntek még vannak. A tűzhányó egy alapvetően lakatlan szigeten található, ahová földműveléssel foglalkozók járnak át dolgozni. A további vulkáni működés azonban teljesen elpusztíthatja a termést. A kitörés a hírek szerint jelenleg is tart.

Az eredeti hír további képekkel a Tűzhányó Blog című internetes blogon olvasható.