Ez az eddigi legszínesebb kép az Univerzumról

Hubble galaxisok
A Hubble űrteleszkóp által készített felvétel a galaxisok korai életébe enged betekintést
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél átfogóbb képet készített el a napokban a Hubble-űrtávcső a viharos eseményekben bővelkedő fiatal univerzumról. A színes felvételen tízezer galaxis életének korai szakaszát figyelhetjük meg.
Vágólapra másolva!

Újabb látványos képet közöltek a 24 éve felbocsátott Hubble-űrtávcsőtől. A képet 2003 és 2012 között készült felvételekből állították össze. A felvételek elkészítése során az ultraibolyától az optikain át a közeli infravörös tartományig a Hubble által érzékelhető összes hullámhossztartományt vizsgálták. A képen körülbelül tízezer galaxis zsúfolódik össze.

A Hubble-űrtávcső által készített felvétel a galaxisok korai életébe enged betekintést Forrás: NASA/ESA

A látható fény tartományában végzett észlelésekkel a csillagászok eddig is sok információval rendelkeztek a közeli galaxisokról. A Hubble-űrtávcső közeli infravörös színképtartományban készített felvételeivel pedig a legtávolabbi galaxisok fejlődését lehet vizsgálni. A legtöbb csillag születését felölelő időszakról – ami az 5–10 milliárd fényév távolságban lévő galaxisok csillagait – azonban nem állt elegendő adat rendelkezésre. Ezen változtatott az, hogy elkészültek az első igazán komoly vizsgálatok az ultraibolya tartományban is.

Az ultraibolya színképtartományban végzett mérések nélkül a galaxisok vizsgálata olyan volt, mintha egy család történetét az általános iskolás gyerekek nélkül akarnánk megismerni – mondta a kutatást vezető Harry Teplitz, a kaliforniai Caltech munkatársa. Az ultraibolyában végzett vizsgálatokkal ez az átmeneti időszak is megismerhető.

Az ibolyántúli fény mindig a legnagyobb, legforróbb és legfiatalabb csillagokból érkezik. Az új felvételek alapján megismerhető, hogyan alakultak ki ezek a csillagok, és hogyan fejlődtek az őket befogadó galaxisok.