Veszélyeztetett fajjá válhat a császárpingvin

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a császárpingvinek száma drasztikusan vissza fog esni a század végére. A fajt a számára létfontosságú jégtakaró csökkenése veszélyezteti leginkább.
Vágólapra másolva!

Ha a klímaváltozás miatti hőmérsékletnövekedés továbbra is hasonló mértékben folytatódik, akkor 2100-ra a pingvinkolóniák kétharmadánál a populációszám a felére eshet. - jósolja az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) az alapján a tanulmány alapján, amelyet Stephanie Jenouvrier biológus (Woods Hole Oceanographic Institution, WHOI) készített. A negatív várakozások az antarktiszi jégtakaró folyamatos zsugorodásával magyarázhatók.

A császárpingvinek (Aptenodytes forsteri) különösen érzékenyek a tengeri jég változásaira. A túl nagy jégtakaró miatt ugyanis nagyobb utat kell megtenni a pingviszülőknek ahhoz, hogy a tengerhez jussanak és táplálékot vigyenek a fiókáknak. Ha viszont a jégtakaró túlságosan megfogyatkozik, akkor a kolóniák felaprózódhatnak. A jég csökkenése a krill (világítórák) állományra is negatív hatással van, amely a császárpingvinek legfontosabb táplálékát jelenti.

2012-ben a császárpingvinek természetvédelmi státuszát nem fenyegetettről mérsékelten fenyegetettre változtatta a Természetvédelmi Világszövetség. A Nature Climate Change című szaklapban publikált tanulmány most azt javasolja, hogy a faj veszélyeztetett besorolást kapjon, az ilyen státusz ugyanis nagyobb biztonságot nyújthatna az állatoknak a halászat és a turizmus korlátozásával.