Az atomtámadás után évben készülhetett az a harminc színes felvétel, amire most bukkantak rá egy levéltárban. A képeket az amerikai légierő készítette Nagaszakiban. 

Az amerikai légierő által készített színes felvételek kerültek elő az atomtámadás utáni Nagaszakiról. A felvételeket az amerikai Nemzeti Levéltár College Park-i részlegében fedezték fel, a második világháborús atomtámadás jövőre esedékes 70. évfordulójához kapcsolódóan indított kutatás során. 

A júniusi vizsgálat alkalmával nagyjából harminc színes felvétel került elő, és ezek közül hármat mutatott meg a japán város vezetősége a sajtó munkatársainak.

Az egyik előkerült felvétel, melyen sok részletet még nem lehet kivenniForrás: National Archives

Azt egyelőre nem tudni, hogy a képek pontosan mikor készültek, ám az egyikről - amelyen a robbanás területe látható -, úgy vélik, hogy az atomtámadást követő évben készülhetett. A másik két fényképen Nagaszaki egy vasútállomása és építés alatt álló házak láthatók.

A képeket a Nagaszaki Atombomba Múzeumban fogják kiállítani, de az interneten is elérhetővé teszik őket, amint sikerül meghatározni a készítésük pontos idejét és a rajtuk látható helyszíneket.

Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobott az amerikai légierő atombombát, Nagaszakira három nappal később.