Szombaton kezdődik a szuperholdak nyara

felkelő szuperhold, Róma, 2013. június 23.
Felkelő szuperhold Róma fölött 2013. június 23-án
Vágólapra másolva!
Három szuperhold is lesz a következő két hónapban: július 12-én, augusztus 10-én és szeptember 9-én. Mi a szuperhold?
Vágólapra másolva!

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).

Ez a távolságkülönbség a Hold látszó átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban nagyobbnak és fényesebbnek látszik:

2007-ben 12%-kal volt nagyobb a telihold látszó átmérője földközelpontban, mint földtávolpontban Forrás: Wikimedia Commons

Ha a földközelpont egybeesik a telihold fázissal, akkor beszélünk szuperholdról (ez nem hivatalos csillagászati elnevezés, de a sajtóban elterjedt, és most már például a NASA is így hivatkozik rá). Júliusban és szeptemberben ez az egybeesés egy napon belül lesz, augusztusban pedig egy órán belül.

A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.

Egy kicsit más a helyzet, ha a Hold a látóhatár (horizont) közelében jár. Ilyenkor épületekhez, fákhoz látjuk közel, és jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Egy szuperhold-fázis esetleg ezt a hatást erősítheti.

A nyár első szuperholdját szombaton este figyelhetjük meg (a jelenlegi előrejelzések szerint az időjárás is kedvező lesz). A Hold 20.19-kor kel, így a foci vébé kisdöntője előtt még bőven meg lehet figyelni a horizonton.

Felkelő szuperhold Róma fölött 2013. június 23-án Forrás: AFP/Filippo Monteforte