Ilyen volt egy kétméteres száguldó tyúk

Microraptor
Microraptor csontváz
Vágólapra másolva!
A dinoszauruszokat bemutató sorozatunk 10. részében megismerjük a kréta időszak struccaként emlegetett Gallimimust, a korábban tojásrablónak gondolt, de aztán ártatlannak bizonyuló Oviraptort és a tollakkal borított, négyszárnyú Microraptort.
Vágólapra másolva!

Gallimimus

A Gallimimus („tyúkutánzó”) volt a kréta időszak struccmadara. Úgy nézett ki, mint egy nagyra nőtt, repülésre képtelen madár. A 2–3 méter magas, tollakkal borított állat testtömege 150–200 kg lehetett. Teljes testsúlyát a megnyúlt és nagyon izmos hátsó végtagok tartották. Nagyon hosszú lábain rendkívül gyorsan tudott futni.

A Gallimimus az egyik leggyorsabb dinoszaurusz lehetett: egyes vizsgálatok szerint a 80 km/órát is elérte a futósebessége. Így nagyon könnyen faképnél hagyhatta a 40–50 km/óra sebességgel vadászó Allosaurust vagy Tyrannosaurust. Aki látta a Jurassic Park című filmet, emlékezhet arra a jelenetre, amikor egy nagy dinócsorda menekül a Tyrannosaurus elől: ezek a voltak a Gallimimusok. Hosszú pofájuk széles, lapos végű csőrben végződött.

Táplálkozását tekintve a Galliminus valószínűleg mindenevő volt, fogai azonban nem voltak. Kacsaszerű csőrével kapta el a kisemlősöket, és szűrte ki az apró gerincteleneket a folyók és patakok vizéből.

Lapátszerű mellső végtagjai nem nagyon lehettek alkalmasak a préda megfogására. Egyes elképzelések szerint arra használhatta őket, hogy kiássa más dinoszauruszok tojásait. A leletek alapján a Gallimimus gyakori volt a mai Mongólia területén a késő kréta időszakban (65–70 millió évvel ezelőtt). Eddig előkerült maradványai nem túl jó megtartásúak, azt viszont nagyon jól mutatják, hogy milyen sok madárszerű tulajdonsággal rendelkezett ez a nemzetség.

Gallimimus Forrás: Wikimedia Commons

Oviraptor

Amikor az Oviraptor első maradványát megtalálták egy fészekaljnyi megkövült tojás mellett, azokat a növényevő Protoceratops tojásainak gondolták. Ebből tévesen azt a következtetést lehetett levonni, hogy az újonnan megtalált dinoszaurusz ellopta és elfogyasztotta a tojásokat. Erre utal az Oviraptor név, ami latinul „tojástolvaj"-t jelent. Csak jóval később derült ki, hogy a tojások valójában az Oviraptorhoz tartoztak, és hogy ez a csoport aktívan gondozta a fészkét.

Az egyértelmű bizonyítékot az szolgáltatta, hogy az egyik tojásban Oviraptor-embriót találtak. Úgy tűnik, hogy a kérdéses példány valójában azért pusztult el, mert nem akarta elhagyni a saját fészkét, hanem próbálta megvédeni ki nem kelt tojásait a homokvihartól. Bár az igazságtalan elnevezés továbbra is megmaradt (a prioritás elve alapján ugyanis a legelőször alkalmazott nevet kell használni), az Oviraptor ellen ejtették a tolvajlás vádját. A manapság elfogadott álláspont szerint az eddig bűnösnek tartott példány pusztán annak köszönhette a rossz hírét, hogy jó anyaként viselkedett. Vagy éppen jó apaként, hiszen elképzelhető, hogy a hím egyedek is részt vettek az utódgondozásban.

Fosszilizálódott Oviraptor-tojások Forrás: Steve Starer

Az Oviraptornak nem voltak fogai, viszont igazi csőre és tollazata volt, mint a madaraknak. Az Oviraptor esetében még nem sikerült biztos választ találni arra a kérdésre, hogy mivel táplálkozott. Egyes vélemények szerint a tojások héját törte föl a csőrével, hogy hozzáférhessen az élelemhez. A paleontológusok szerint az állat erős csőre nem fegyverként szolgált, hanem inkább a diófélék vagy a kagylók és a rákok feltörésére. Nagyméretű feje és rövid, majdnem papagájszerű csőre volt, így eléggé különbözött az egyébként rokon Gallimimustól.

A színpompás állat eléggé kilógott a többi Theropoda közül. Teljes testét sűrű tollazat borította. Ezek azonban nem a mai madarakra jellemző repülőtollak voltak, hanem sokkal egyszerűbb szálakból álltak, melyek a saját testének és a tojásoknak a melegítésére szolgálhattak, de emellett szerepet kaphattak a társas viselkedésben, például az udvarlásban. A könnyű koponya tetején húzódó tarajnak szintén a párválasztásban lehetett szerepe.

Az Oviraptor az összes dinoszauruszt tekintve is a leggyorsabb, a legkönnyebb és a leginkább madárszerű nemzetségek közé tartozott. A 2–2,5 méter hosszú állat elérhette a 35–40 kilogramm testtömeget. Az Oviraptor maradványait Ázsiában találták meg a késő kréta korszakban lerakódott üledékes kőzetekben.

Microraptor

A Microraptor („kis tolvaj”) az apró termetű theropodák közé tartozott. Megjelenésében sokkal inkább tűnik madárnak, mint vérengző, ragadozó dinoszaurusznak. A tollakkal borított szárnyas állat ennek ellenére mégis közeli rokonságban állt a Deinonychusszal és a Velociraptorral. Az összes dinoszaurusz között talán ez volt a leginkább madárszerű megjelenésű. Emellett ez az egyik legkisebb ismert dinoszaurusz a világon, hossza nem érte el az 1 métert, és a testtömege is 6 kilogramm alatt maradt.

A microraptorok közé tartozó Changyuraptor yangi repülő dinoszaurusz rekonstrukciós rajza Forrás: NHM Dinosaur Institute/L. Chiappe

A legtöbb dinoszaurusz a szárazföldön élt, ezzel szemben a Microraptor fáról fára siklott, és hegyes karmaival, valamint éles fogaival kapta el a rovarokat és a kisemlősöket. Könnyen szem elől lehetett téveszteni, mivel nagyon jól álcázta magát. Hosszú és egyenes farka az egyensúlyozást segítette, míg az állat ágról ágra siklott a levegőben. Mérete miatt csak a kistermetű állatokra jelenthetett veszélyt, de a fogai és karmai félelmetes fegyverek lehettek. Más tollas dinoszauruszokhoz hasonlóan a Microraptor hátát is szőrzethez hasonló pelyhes tolltakaró borította. Ez segített az állatot melegen és szárazon tartani. Ennek a nemzetségnek az egyedi vonása, hogy nemcsak a mellső végtagokon viselt szárnyat, hanem a hátsókon is. Ezek a szárnyak tették lehetővé számukra, hogy a kétfedelű repülőgépekhez hasonlóan repüljenek: az egyik szárnypár a test fölött helyezkedett el, míg a másik alatta.

A Microraptor a kínai alsó kréta üledékes kőzetekből ismert. A Liaoning tartományban felfedezett tollas dinoszauruszok egyikeként ismert állat 125 millió évvel ezelőtt élt a mai Kína meleg és esős tájain, amelyeket gyakran beborított a vulkánokból feltörő láva. Az itt előkerült maradványok jelentős részleteket – mint például a tollak lenyomatait – is megőriztek. Melegvérűek voltak, így az anyagcseréjük a mai emlősökére vagy madarakéra hasonlított.

Microraptor-csontváz Forrás: Didier Descouens


Nézze meg a dinókiállítást!

A Dinoszauruszok Élete című, több mint 50 mozgó dinoszaurusz-rekonstrukciót felvonultató kiállítás június 7. és augusztus 24. között tekinthető meg Budapesten, a Millenáris Park B épületében. További részletek itt olvashatók. A legérdekesebb fajok:

Dinoszauruszok - infografika Forrás: Origo