Különleges őslény került elő Kínában

Lyrarapax unguispinus
Az Anomalocarididae családhoz tartozó faj fosszíliája már több mint fél milliárd éves, de idegrendszerének felépítése - a képen kékkel van kiemelve - szokatlanul hasonlít több ma is élő gerinctelenéhez.
Vágólapra másolva!
Egy 520 millió évvel ezelőtt élt tengeri ragadozó maradványaira bukkantak Kínában. A lelet szenzációja, hogy az állat idegrendszere és agyának egy része is látható rajta.
Vágólapra másolva!

A kambrium nevű földtörténeti korban élt, Lyrarapax unguispinus névű faj egyedeinek összetett szemük, páncéljuk és egy pár szúrós, a rákokéhoz hasonló ollójuk volt, amellyel zsákmányukat megragadták.

Az 543-tól 493 millió évvel ezelőttig tartó kambrium előtt létező életformák nagyrészt egyszerű moszatokra és medúzaszerű lényekre hasonlítottak. A kambriumban azonban evolúciós robbanás következett be, és megjelentek az összetett szemű, ízelt végtagú és kemény külső vázú úszó tengeri élőlények.

Közéjük tartozott az Anomalocarididae nevű, rákokra emlékeztető család. Az Anomalocaridák az úgynevezett kambriumi robbanás időszakának legnagyobb termetű ragadozói voltak. A kambriumi Anomalocarida-fosszíliák mintegy 60 centiméter hosszúak voltak. A fura megjelenésű ízeltlábúak egy pár szelvényezett függelékkel rendelkeztek, szájuk körül kerekded lemezek voltak, megnyúlt testük szintén szelvényezett volt.

A Lyararapax illusztrációja Forrás: Nicholas Strausfeld/University of Arizona

Az elpusztulásuk után szétesett vázrészeket számos különböző állatként azonosították, míg végül az 1980-as években találtak egy teljesen ép példányt a híres kanadai Burgess-palában, és akkor a kirakó összes darabja a helyére került. E családba tartozott a Kínában most megtalált faj is, amely azonban jóval kisebb, mintegy 15 centiméteres lehetett.

Az Anomalocaridák úszó életmódot folytató ragadozók voltak, nagyméretű nyúlványaik a préda elfogásához és az állat szájához való továbbításához alkalmazkodtak. A lelőhelyen talált egyéb maradványokon, például a trilobitákon nem találták meg az Anomalocaridák támadásának nyomait, ami megerősíti azt az elképzelést, hogy lágytestű állatokkal táplálkoztak.

Az Anomalocarididae családhoz tartozó faj fosszíliája már több mint félmilliárd éves, de idegrendszerének felépítése - a képen kékkel van kiemelve - szokatlanul hasonlít több ma is élő gerinctelenéhez. Forrás: Peiyun Cong

A 251 millió évvel ezelőtt kihalt Anomalocarididae családhoz tartozó eddigi leletek többnyire gyenge minőségűek voltak. A most talált új faj maradványai azonban olyan jó állapotúak, hogy a teljes idegrendszer látható rajtuk, és még az agy egy részének nyomai is kivehetők.

Habár az Anomalocarididae családhoz tartozó fajoknak nem maradtak fenn közvetlen leszármazottai, központi idegrendszerük felépítése leginkább a ma is élő hernyószerű őslégcsövesekéhez (Onychophora) hasonlíthatott.