Vágólapra másolva!
A közvélekedéssel ellentétben a szarkákat nem vonzzák a fényes érmék és a drága ékszerek – derült ki angol kutatók legújabb tanulmányából. Az új eredmények megváltoztathatják a fajjal kapcsolatos negatív előítéleteket.
Vágólapra másolva!

Az európai kultúra nem éppen kedvezően ítéli meg a közönséges szarkákat (Pica pica), hiszen a legtöbben mohó tolvajokként látják ezeket az egyébként intelligens madarakat. Az angliai Exeter Egyetem pszichológusainak legújabb tanulmánya azonban cáfolja ez a nézetet, sőt a szakemberek egyenesen úgy vélik, a fényes tárgyak riasztólag hathatnak ezekre az állatokra.

Félnek az új dolgoktól

Az elvégzett kísérletsorozatban a kutatók fénylő tárgyakat (fémcsavarokat, apró fényes fóliagyűrűket, alufólia-darabokat) helyeztek el az egyetem kampuszának nyolc különböző helyszínén, ahol a szarkák már hozzászoktak az emberi jelenléthez. Az elhelyezett eszközök felét matt kék színűre festették, majd minden tárgy mellé ehető diókat raktak.

Az első kísérletsorozatot vadon élő szarkákkal végezték el. A madarak a hatvannégy vizsgálatból mindössze két esetben nyúltak a fénylő tárgyakhoz, ráadásul mindkét alkalommal a lehető leghamarabb megszabadultak tőlük. A szarkák – rendkívül óvatos viselkedést tanúsítva – az esetek túlnyomó többségében vagy figyelmen kívül hagyták, vagy egyenesen elkerülték a fénylő és a matt színű kellékeket, ráadásul a közelükbe helyezett dióból is ritkábban ettek.

Az elkerülő mechanizmus még látványosabb volt fogságban tartott szarkáknál, közülük egyetlen állat sem választotta a fénylő és a matt színű eszközöket.

A közvélekedéssel ellentétben a szarkákat óvatosságra intik, és nem vonzzák az új és ismeretlen dolgok Forrás: Ed Shephard

Csak sztereotípia

„A kutatás során nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a szarkák leküzdhetetlen vonzalmat éreznének a fényes dolgok iránt, sőt, ezzel ellenkező, úgynevezett neofóbiás (az újtól való félelem) viselkedést tapasztaltunk a madaraknál”– mondta dr. Toni Shephard, a tanulmány vezető szerzője.

Shephard úgy véli, hogy az emberek hajlamosak általánosítani, amikor azt látják, hogy egy szarka felvesz valami fényes tárgyat a földről, ugyanakkor nem veszik figyelembe azokat az eseteket, amikor ezek az állatok kevésbé látványos dolgok iránt érdeklődnek. A szakértő szerint ez az általánosítás az idők során annyira gyökeret vert, hogy a kollektív társadalmi tudat szerves részévé vált.

„Meglepően kevés tanulmány foglalkozik ezeknek a madaraknak a kognitív képességeivel” – mondta dr. Natalie Hempel de Ibarra, a tanulmány társszerzője. Ibarra kifejtette, hogy hasonlóan a többi fejlett aggyal rendelkező madárhoz (például varjakhoz), a szarkák komplex szociális viselkedést mutatnak, és rendelkeznek olyan fejlett szellemi képességekre jellemző tulajdonságokkal, mint például az éntudat. „Az újszerű dolgok iránt tanúsított óvatos magatartás szintén ezt a magas intelligenciát hivatott bizonyítani” – tette hozzá a kutatónő.