Színváltós körömlakkal buktatnák le a randidroggal erőszakolókat

Vágólapra másolva!
Egyedi megoldással kívánja felvenni a harcot a nők italába drogot keverő és nemi erőszakot elkövető férfiakkal az Észak-karolinai Állami Egyetem négy hallgatója. Színváltós körömlakkal figyelmeztetnék a veszélyre a potenciális áldozatokat.
Vágólapra másolva!

„Amikor azon gondolkodtunk, hogy milyen komolyabb társadalmi problémákra kellene megoldást találni, a kábítószerrel elősegített nemi erőszak egyből a látószögünkbe került. Mindannyian közel állunk olyan személyhez, aki átment ezeken a szörnyű eseményeken, így próbáltunk egyfajta megoldást találni a problémára” – mondta a Higher Education Works blogjának Ankesh Madan, az egyik feltaláló.

Így működne

A szexuális bűnözők gyakran alkalmaznak emlékezetkiesést okozó randidrogokat áldozataik elkábítására. A leggyakrabban használt randidrogok a flunitrazepám (Rohypnol), a GHB (közismert nevén Gina) és a Xanax. A fiatal kutatók által fejlesztett Undercover Colors fantázianevű körömlakk ezeknek a készítményeknek a jelenlétét mutatná ki.

Az elgondolás szerint, ha a randidrogot tartalmazó italból egy csepp a körömlakkra kerülne, a lakk a szer hatására megváltoztatná a színét. A termék egyelőre fejlesztés alatt áll, előzetes kutatási eredményeket nem közöltek róla. A kutatás költségeit a hallgatók közösségi adományokból kívánják előteremteni. Egyelőre az egyetem vállalkozásfejlesztő versenyének első díjából, 6500 dollárból (1,5 millió forint), és a Triangle Business Journal információja szerint egy befektető 100 ezer dollárjából gazdálkodhatnak.

Egyelőre nem sokat tudni róla

Bár a színváltós körömlakk ötlete első hallásra nagyszerűnek tűnik, működésének részletes mechanizmusa nem ismert. A hivatalos honlap is csak egyetlen logóból, valamint az adakozásra kérő felhívásból áll össze.

Hasonló megoldást azonban már dolgoztak ki korábban. Az Egyesült Államokban kapható Drinksafe által alkalmazott megoldás egy olyan poháralátét, amely megváltoztatja a színét, ha a drogot tartalmazó italból egy csepp esik rá.

A teszt megbízhatósága azonban messze nem tökéletes, erre egy 2004-es hatástanulmányban mutattak rá a Florida Nemzetközi Egyetem kutatói. Az egyik legnagyobb hátrány, hogy a termék a forgalomban lévő több mint húsz randidrog közül csupán kettőt (a GHB-t és a ketamint) képes kimutatni, ráadásul ezeknél is lassabban megy végbe a színváltozás a kívánt időtartamnál. A hatékonyságot tovább csökkenti, hogy a szénsavas üdítők és a tejtermékek hatására a teszt fals eredményeket adhat.

Abban is többen kételkednek, hogy pusztán a körömlakk használata visszaszorítaná a nemi erőszakok magas számát. Karen Pickering, az egyik amerikai erőszakellenes szervezet alapítója úgy véli, a megoldás azért nem működne elsősorban, mert az elkövetők nagy része olyan férfi, akiket a nők ismernek és megbízhatónak találnak.