Nagy ugrással került közelebb az óriásrakétához a NASA

SLS, rakétarendszer, NASA, hordozórakéta
Látványterv a rakétarendszer 77 hasznos terhű változatáról. A SLS tömege feltöltés nélkül körülbelül 2900 tonna. Hajtóművei 4100 tonna üzemanyagot használnak el, és teljesítményük 20 százalékkal nagyobb, mint a Saturn V-éi
Vágólapra másolva!
Vége a tervezési szakasznak, indulhat a fejlesztés. A NASA SLS-e minden idők legnagyobb hordozórakétája lesz, első küldetését 2018 novemberére tervezik.
Vágólapra másolva!

A holdraszállás korszaka, a Saturn V kifejlesztése óta nem épített úgynevezett felfedező osztályú hordozórakétát a NASA. Ezért fontos fejlemény az, hogy az amerikai űrkutatási hivatal bejelentette, szakértőik minden részletében átvizsgálták az SLS (Space Launch System) nevű új rakétarendszer terveit, és indulhat maga a fejlesztés és a gyártás. Az új hordozórakétával lesz megvalósítható, hogy ember szálljon a Marsra.

Látványterv a rakétarendszer 77 tonna hasznos terhű változatáról. A SLS tömege feltöltés nélkül körülbelül 2900 tonna. Hajtóművei 4100 tonna üzemanyagot használnak el, és teljesítményük 20 százalékkal nagyobb, mint a Saturn V-éi Forrás: NASA/MSFC

A SLS moduláris szerkezetű rendszer lesz, amelyet a speciális igényeknek, a felszállítandó tehernek megfelelően lehet majd módosítani. Kisebbik változata 77 tonna hasznos terhet szállít. Első küldetését 2018 novemberére tűzte ki a NASA, a tervek szerint egy legénység nélküli Orion űrhajót állít alacsony Föld körüli pályára.

Hagyományos rakétahajtás

Teljes kiépítésben az SLS hasznos terhe 143 tonnára nő, amivel már elérhető a Mars (összehasonlításként a Saturn V hasznos terhe 45 tonna volt a Föld-Hold távon). Ez a tömeg körülbelül 75 terepjáróénak vagy 21 felnőtt elefánténak felel meg. A végső változat magasságát 122 méterre tervezik, tehát akkora lesz, mint egy negyvenemeletes épület.

Folyékony hidrogénnel és oxigénnel üzemel, vagyis hagyományos, kémiai meghajtású hordozórendszerről van szó. Az SLS-sel a NASA készülő új űrhajóját, az Oriont indítják majd. Az Orion első tesztküldetésére 2014 decemberében kerül sor.

Látványterv arról, hogyan nézne ki az SLS éjszaka, amint a floridai Kennedy Űrközpont indítóállásához szállítják Forrás: NASA/MSFC