Mesefilmbe illő polipról készült új felvétel

Dumbo-polip gif
Vágólapra másolva!
Különleges felvételeket készítettek egy polipfajról a Nautilus expedíció kutatói. Az állat nevét szokatlan uszonyai miatt a híres Disney-rajzfilmes karakter, Dumbó ihlette.
Vágólapra másolva!

A videón látható fejlábú (hivatalos nevén Grimpoteuthis faj) két nagy fülre hasonlító uszonyáról kapta a nevét, mert sokaknak Dumbo, az elefánt mesefigura jut az eszükbe róla.

Az állat mély és nyílt vizekben, 3000–4000 méteres mélységben fordul elő, de nem ritka, hogy 7000 méter mélyen is megtalálható. A faj egyedeinek hossza általában 20–30 cm, de előfordulnak jóval nagyobb, akár 1,8 méter hosszúra megnövő példányok is. A felvételen szereplő példány a nagyobb egyedek közé tartozik, testméretét a kutatók egy méter körülire becsülik. Főként soksertéjűekkel, evezőlábú rákokkal, ászkarákokkal, felemáslábú rákokkal táplálkozik.

A videót Robert Ballard tengerkutató, a NOAA Nemzetközi Óceán és Légkörkutató Hivatal munkatársa készítette. A szakember nevéhez fűződik többek között a Titanic roncsának 1985-ös felfedezése. Ballard és munkatársai a Nautilus nevű tudományos projekt keretében végeznek mélytengeri kutatásokat. Munkájukat az expedíció honlapján lehet élőben nyomon követni.