Régi idők tanúi - hol járunk?

2014.09.09. 07:09

A légi felvételen, mely Badacsonyörs irányából észak felé készült, jól látszik a kúp alakú Tóti-hegy, mögötte balra pedig a Csobánc jellegzetes csonka kúpja magasodik. A Tapolcai-medence úgynevezett tanúhegyei úgy keletkeztek, hogy kihantolódtak a környező, laza üledékből. Néhány millió éve még körülbelül 100 méterrel magasabban volt itt a felszín, erre ömlött rá több helyen is a bazaltláva. A felszín eredeti szintje csak ott maradt meg, ahol a kemény bazaltsapkák megvédték a lepusztulástól. Az eredeti felszín magasságát tanúsító hegyek különleges mikroklímájuk és kőzetfelépítésük miatt számos ritka állat- és növényfajnak adnak otthont.

Cholnoky Jenő geográfus a világ egyik legszebb tájának nevezte a "vulkánok e forgószínpadát"Forrás: Interspect Kft./Bakó Gábor

A kép a Balaton északi partját lefedő hatalmas panoráma részeként készült el, mely Bakó Gábor légi felvételeiből áll össze. A speciálisan átalakított repülőgép fedélzetéről készített közel kétezer fotót az Interspect Csoport állítja össze egyetlen nagy felbontású képpé, és ha minden jól megy, ez a kép egy balatoni turisztikai oldal alapjává is válhat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő