Erős földrengés volt éjjel Romániában

Băicoi, Baicoi, földrengés, térkép
Vágólapra másolva!
Számottevő, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg szerda éjjel a Románia középső-déli részén fekvő Prahova megyét - közölte a román nemzeti geofizikai intézet.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint éjjel 22.45-kor (közép-európai idő szerint 21.45-kor) bekövetkezett esemény az idei legerősebb földmozgás volt Romániában. Sérülésekről vagy jelentősebb anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A geofizikai intézet közlése szerint a földrengés fészke mintegy 100 kilométeres mélységben volt a Bukaresttől mintegy 80 kilométerre északnyugatra fekvő Baicoi város térségében.

Băicoi, Baicoi, földrengés, térkép Forrás: Google Maps

Románia, különösen pedig a Kárpátok keleti lejtőin elterülő Vrancea megye térsége Európa legaktívabb szeizmikus övezetei közé tartozik. A térséget a 70-200 kilométeres mélységben bekövetkező közepes rengések jellemzik, amelyek potenciálisan akár a 7-7,8-as erősséget is elérhetik.

1977. március 4-én Románia délkeleti részét egy Richter-skála szerint 7,2-es erősségű földrengés rázta meg, 1600 ember halálát és több mint 11 ezer ember sérülését okozva. Az akkori katasztrófában 30 ezer épület dőlt romba, és további 200 ezer épület rongálódott meg.