Egy elképesztő fotó a világűrből

Rosetta, üstökös, önarckép
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi látvány: a Rosetta űrszonda lefotózta saját magát a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös mellett.
Vágólapra másolva!

Aki már utazott repülőgépen, annak ismerős lehet a látvány - kicsit olyan, mintha a gép szárnyát látnánk az ablakon kitekintve:

A Rosetta tízéves utazás után, augusztus 6-án érkezett meg az üstököshöz Forrás: ESA

Ám amit itt látunk, sokkal izgalmasabb. Ez ugyanis egy napelemszárny, amely a Rosetta űrszondához tartozik. Felette pedig ott van a Rosetta célpontja, a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös, 50 kilométeres távolságban. Mindez a végtelen űrben, a Földtől 400 millió kilométerre. A két objektum, a mesterséges és a természetes tényleg találkoztak a semmi közepén, óriási mérnöki és tudományos teljesítménynek köszönhetően. Most együtt száguldanak a Nap felé, 55 ezer kilométer/órás sebességgel.

A nem mindennapi felvételt egyébként a Rosetta leszállóegységének kamerája készítette. A Philae nevű leszállóegység - amelynek számítógépét magyarok fejlesztették - novemberben landol az üstökös felszínén. A képből az is sejthető, hogy ez nem lesz könnyű feladat: az űreszköznek "el kell találnia" az égitestet, és a gyenge gravitációs térben meg is kell vetni rajta a lábait. A leszállóhelyet hétfőn jelenti be az Európai Űrügynökség.