Életmentő agyműtétet hajtottak végre egy aranyhalon

aranyhal műtét
This handout photo taken on September 11, 2014 and released from Lort Smith Animal Hospital on September 16 shows a goldfish named 'George' lying on the operating table after having a tumour removed during an operation in Melbourne. 'George' was on the mend in Australia on September 16 after undergoing "high risk" brain surgery in an operation the vet described as "fiddly". The 10-year-old fish had a tumour protruding from its head, leaving his owner with two options: to have it operated on or have the fish put to sleep. AFP PHOTO / LORT SMITH ANIMAL HOSPITAL / DEBRA MAYRHOFER ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / LORT SMITH ANIMAL HOSPITAL / DEBRA MAYRHOFER " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Daganatot távolítottak el egy aranyhal agyából ausztrál állatorvosok, hogy a magas kockázatú operáció révén megmentsék az állat életét.
Vágólapra másolva!

A George nevű hal, amely Melbourne-ben él gazdájával, általános érzéstelenítést kapott a 200 dolláros (49 ezer forint) beavatkozás megkezdése előtt. A műtétet végző Tristan Rich elmondta, hogy a hal felépülése remekül halad és az állat már úszkál.

Az állatorvosok szerint a beavatkozásnak hála a most 10 esztendős aranyhalnak még jó 20 éve van. "George-nak egy egészen nagy méretű tumor volt a feje tetején, és a lassan növekvő daganat már az életminőségére is hatással volt" - mondta a melbourne-i Lort Smith Állatkórházban dolgozó Rich.

George az aranyhal, mellette az orvos által eltávolított tumor Forrás: AFP/Debra Mayrhofer

Az aranyhal gazdájának döntenie kellett, hogy az operációt választja, vagy hagyja elaltatni kedvencét. "Eléggé elszánt volt ahhoz, hogy adjon egy esélyt a dolognak" - mondta az állatorvos.

A halat altatót tartalmazó vízben műtötték, közben a kopoltyúján keresztülpumpált oxigéndús tóvízzel tartották életben. A szakember "bonyolultként" jellemezte a 45 perces beavatkozást. Az orvosoknak rendkívül precízen kellett eljárniuk, hogy minimalizálják a mindössze 80 grammos páciens vérveszteségét. George-ot hamarosan hazaengedik a kórházból.