Járt temetésen az elmúlt három hétben? Itt az ebolakérdőív!

ebola lázmérés
Principal of Tundunwada Secondary School Enenwan Essien checks a student's temperature for Ebola during an assembly in Abuja on September 22, 2014. Schools reopened across Nigeria today after an enforced extension to the summer holidays because of Ebola but some students will stay at home for a further three weeks. The federal government ordered schools to resume on Monday after initially postponing classes until October 13 because of the outbreak of the virus in the cities of Lagos and Port Harcourt. AFP PHOTO/STRINGER
Vágólapra másolva!
A járvány sújtotta területekről érkező külföldi diákoknak összeállított kérdőív ijesztő kérdéseket tartalmaz, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon ebolás beteggel találkozzunk. Az influenzát nem lehet majd ebolának nézni.
Vágólapra másolva!

Mit tegyünk, ha olyan ember van a környezetünkben, aki az ebolajárványtól sújtott nyugat-afrikai országokból érkezett az elmúlt napokban, hetekben Magyarországra, és lázas, köhög, influenzaszerű tünetei vannak?

Diákok jönnek

Egy ilyen kérdés most leginkább az egyetemistákban merülhet fel Magyarországon, hiszen például a Debreceni Egyetemen 304 nigériai diák tanul, és Nigéria egyes területeit is érinti a járvány. Az egyetem egyik magyar hallgatója szerint a diákoknál téma is volt a tanévkezdéskor, hogy „most jönnek vissza az afrikaiak”, de komolyan senki nem aggódott emiatt.

Aggodalomra egyelőre tényleg nincs ok, mert Magyarországon nincs ebolás beteg. Az a szintén nigériai diáklány, akit szeptember 23-án ebola gyanújával szállítottak kórházba Budapesten, bizonyítottan maláriás.

A lány Nigéria Lagos tartományából érkezett Magyarországra szeptember 8-án. Ha valóban ebolás lett volna, akkor a Liszt Ferenc repülőtéren – ahol az ebola sújtotta országokból érkező utasokat az útlevelük alapján tudják azonosítani - ez nem derül ki. „Egyelőre nem kellett komolyabb járványügyi intézkedéseket hozni, és az utasokkal kérdőíveket sem töltetnek ki” – mondta az Origónak Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. szóvivője.

Kérdőív afrikai egyetemistáknak

A lány később mégis találkozhatott egy kérdőívvel, amelyet a saját felsőoktatási intézményétől kaphatott. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal ugyanis még augusztusban útmutatót állított össze felsőoktatási intézmények számára, az ebolával kapcsolatos járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére.

Az Origo elkérte ezt az útmutatót az ÁNTSZ-től, de nem kapta meg, mert az indoklás szerint az „útmutató nem nyilvános, kizárólag az érintettek részére készült és került továbbításra”.

Más forrásból sikerült megszereznünk az útmutatót, amelynek része egy kérdőív is. Ezt jelenleg azoknak a külföldi diákoknak kell kitölteniük, akik az ebolától sújtott területekről (Guinea, Libéria és Sierra Leone minden tartománya, továbbá Nigéria Lagos és Rivers állama, végül a Kongói Demokratikus Köztársaság Equateur tartománya) érkeznek hazai felsőoktatási intézményekbe.

Tanévkezdés a Debreceni Egyetemen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Denevérrel, antiloppal, majommal

A hazai hatóság – a WHO ajánlásai alapján – rákérdez például arra, hogy a kérdőívet kitöltő személy szenvedett-e korábban ebolavírus okozta betegségben, kapcsolatba került-e ebolalázban szenvedő vagy arra gyanús beteggel, vagy hogy részt vett-e temetésen a megelőző 21 napban (az ebola lappangási ideje 2-21 nap).

Rákérdeznek arra is, hogy a kitöltő kapcsolatba került-e vadállattal (pl. denevér, antilop, majom) a megelőző 21 napban a fent felsorolt országokban. A kérdőív szerint minden kontaktust figyelembe kell venni (pl. ápolás, fogyasztás, előkészítés) legyen az élő vagy elpusztult állat.

A kérdőív végén a kitöltőnek tudomásul kell vennie, „..hogy abban az esetben, ha már átestem ebolaláz-megbetegedésen, a gyógyulástól számított 3 hónapig a vírust ondóban üríthetem, ezáltal fertőzőképes lehetek. Így nyilatkozom, hogy ezen időszakban (gyógyulástól számított 3 hónapig) a nemi élettől tartózkodom, vagy óvszerhasználattal akadályozom meg a vírus terjedését.”

Se pénzzel, se szúnyoggal, se uszodában

Bár ijesztőnek tűnnek ezek a kérdések, az ÁNTSZ közleménye szerint „annak kockázata, hogy hazánkba az ebolavírus (akár nigériai felsőoktatási hallgatók által) behurcolásra kerüljön, minimális”.

Az ebolavírussal való fertőződés kockázata ugyanis még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Az ebolavírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az ebolavírust szúnyogok sem terjesztik, és az influenzavírussal ellentétben a levegőben sem terjed – írja az ÁNTSZ közleménye.

Egyelőre senki nem akadt fenn a kérdőíven

Megkérdeztük a Semmelweis Egyetemet (itt 27 nigériai diák tanul), náluk volt-e már gyanús eset, de azt mondták, az érintett országokból érkezett hallgatók egyikénél sem merült fel az ebolafertőzés gyanúja. A Semmelweis Egyetem más egyetemeknek is felajánlotta segítségét a járványügyi megfigyelés megszervezésében és a kérdőívek elemzésében.

Ha valakinél mégis felmerülne az ebolafertőzés gyanúja, és ezt az orvosi kivizsgálás is megerősítené, akkor a betegnek kötelessége lenne együttműködni a hatóságokkal, a járványügyi jogszabályokban előírtaknak megfelelően. Ellenkező esetben az egészségügyi hatóság kikényszerítené a további vizsgálatokat, tehát például a beteget szállító mentősök kérhetnék a rendőrség segítségét.

Védőruhás mentősök

Az ebolagyanús embereket a fertőző betegek mozgatására kialakított, IV. szintű védőfelszerelésekkel ellátott, speciális mentőegységekben szállítják – tájékoztatta az Origót az Országos Mentőszolgálat.

Valamennyi mentőegységnek van a fertőző betegek ellátásához szükséges védőfelszerelése, de a legsúlyosabb fertőzés terjedésének megakadályozására is alkalmas, kiegészítő védőfelszerelésekkel ellátott egységek is rendelkezésre állnak országszerte. Valószínűleg ezt láthatták a nigériai diáklány elszállításának szemtanúi, akik „fehér csuklyás, tetőtől talpig védőruhába öltözött” emberekről számoltak be az Origónak.

Spanyolországban is különleges védőfelszerelésbe öltözött szakemberek várták a madridi repülőtéren az ebolás Manuel García Viejót. A férfi belehalt a fertőzésbe. Forrás: MTI/EPA/EFE/Spanyol védelmi minisztérium

Nem lehet majd összekeverni az influenzával

Mi a teendő, ha mégis ebolás megbetegedésre gyanakszunk a környezetünkben? Az Origo kérdésére Luif Ibolya, az ÁNTSZ kommunikációs főosztályvezetője azt válaszolta, hogy a betegséget mindenképpen a kezelőorvosnak kell bejelentenie, ha az ebolaláz tüneteit észleli: azaz 38,6 Celsius-foknál magasabb láz, erős fejfájás, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, illetve más okkal nem magyarázható vérzés jelentkezik a betegnél. Tehát mindenképpen orvosnak kell felvetnie a betegség gyanúját.

„Nem életszerű, hogy ebolás beteggel találkozunk a környezetünkben” – mondta az Origónak Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője. A szakember szerint az influenzásokkal sem lehetne összekeverni őket, mert az ebolaláznál az emésztőrendszeri tünetek a meghatározók, nem a légúti problémák. Az ebolások állapotromlása pedig még az influenzásokénál is sokkal gyorsabb.

Jönnek a rossz hírek

Ami a járvány sújtotta területeket illeti: eddig 6200 bejelentett ebolás betegről tud a WHO, a betegek fele meghalt. A legutóbbi WHO-közlemény 20 ezerre becsüli a várható megbetegedések számát a következő másfél hónapban, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) jóslata pedig 550 000 és 1,4 millió megbetegedéssel számol 2015 januárjáig az érintett régiókban, ha nem történik változás és beavatkozás a nyár végi állapotokhoz képest.

Szerencsére van már némi elmozdulás: Az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszaka során további és azonnali nemzeközi összefogást jelentettek be, több ország és nemzetközi szervezet ajánlott fel nagyobb adományokat a betegség megfékezésének érdekében a WHO koordinálásával, a térségbe megérkezett az amerikai hadsereg, hogy logisztikai segítséget nyújtson (ivóvíz, élelem, gyógyszerek és főleg kórházi ágyak formájában), és több államtól érkeztek további felajánlások.

„Több száz ágy és szakember kell, öt másodpercre sem lankadhat a figyelem” – mondja Pusztai Zsófia. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi becslések szerint a járvány visszaszorításához minimum 6 hónap szükséges.

Falra festették az ebolavírus tüneteit egy libériai figyelemfelkeltő kampány részeként Monroviában Forrás: MTI/EPA/Ahmed Jallanzo

Nem valószínű, hogy kitör Afrikából

Nagyon kicsi az esély arra, hogy ezalatt a járvány kitör Afrikából – mondja Pusztai Zsófia. Egyrészt a vírus cseppfertőzéssel nem terjed, a kilépőket ellenőrzik a reptereken, a járvány sújtotta vidékeken pedig megkezdődött a kontaktpontok felkutatása – vagyis megkeresik azokat a személyeket, akik a betegekkel kapcsolatba kerülhettek. Jó hír, hogy az érintett országok közül a legfejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező Nigériában sikerül kordában tartani a járványt.

El kell kerülni a megbélyegzést

Az ÁNTSZ kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy a tünetmentes, a kockázati csoportba nem tartozó személyekkel szemben semmilyen megszorító intézkedést (pl. elkülönítés) nem szabad alkalmazni, és a megbélyegzés minden egyéb módját is el kell kerülni.