Óriás horogkereszt Kazahsztánban

jel, földhányás, légifelvétel, régészeti lelet, Kazahsztán
Az egyik jel Észak-Kazahsztánban
Vágólapra másolva!
Hatalmas horogkereszt, négyzet, kör, kereszt – a perui Nazca-vonalakra emlékeztető alakzatokat tártak fel kazahsztáni régészek. Rejtély, hogy miért épültek.
Vágólapra másolva!

Ötvennél is több mintázatot találtak a felszínen Google Earth-tel régészek Kazahsztán északi részén. A földbuckákból kialakított minták leginkább a híres perui Nazca-vonalakra emlékeztetnek. Van köztük négyszög, kör, kereszt és egy hatalmas horogkereszt. A nácik szimbóluma is a szvasztika nevű ősi jelképből ered, amely feltűnik az Indus-völgyi, a kelta és a görög kultúrában, legrégebbi ábrázolása egy körülbelül 12 ezer éves mamutcsont-figurán bukkant fel a mai Ukrajna területén.

Az egyik jel Észak-Kazahsztánban Forrás: Google Earth

A most felfedezett kazahsztáni alakzatokat a felszínről nehéz kivenni, de a levegőből annál könnyebb azonosítani őket. A minták átmérője 90 és 400 méter között változik, van olyan, amelyik amelyik hosszabb egy repülőgép-hordozónál. A jelek többségét földből alakították ki, de a horogkereszt fából készült – írja a Live Science.

Feltételezések

A minták régészeti feltárása az utóbbi egy évben zajlott, az ásatáson a kazahsztáni Kosztanáj Egyetem és a Vilniusi Egyetem régészei dolgoztak. A szakemberek a kutatóárkok kialakítása mellett radaros méréseket végeztek, légifotókat készítettek. A vizsgálat előzetes eredményeit az Európai Régészeti Egyesület éves konferenciáján mutatták be Isztambulban.

Az eddigi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a minták helyszínén áldozati szertartásokat mutattak be, és az is lehetséges, hogy a jelekkel a földjüket jelölték meg egyes népcsoportok. Az ásatást vezető Irina Szevina és Andrej Logvin szerint egyelőre rejtély, hogy pontosan mi célból készültek a jelek, és az is, hogy építőik miért alkalmaztak geometriai alakzatokat.