Felszántják a tengerfeneket a maláj gép miatt

Maláj gép lezuhanása, térkép, Indiai-óceán
N:\gav\GEOGRAPHIC\14-8592 - MH370 for CNN - M Holland\14-8592-1.dgn
Vágólapra másolva!
Új térkép készült arról a területről, ahol lezuhant a maláj légitársaság MH-370-es járata tavasszal. A térkép alaján most Horvátország nagyságú területet fésülnek át.
Vágólapra másolva!

A március 8-án eltűnt maláj utasszállító repülőgép feltételezett lezuhanási helyén hanghullámok segítségével letapogatták az óceáni aljzatot. Kialudt vulkánokat találtak, de a gépnek még mindig nincs nyoma.

A tengerfenék részlete kialudt vulkánokkal, jobbra a vízmélységet mutató jelkulcs. További képek itt láthatók Forrás: Australian Transport Safety Bureau

A gép keresése az Indiai-óceán déli medencéjének mélyén folytatódik. Ennek a térségnek a víz alatti domborzatáról jelenleg nagyon keveset tudni, korábban a Mars felszínéről is több információ állt rendelkezésre. Most ausztrál kutatók szonárok, azaz hangradarok segítségével tapogatták le az óceánfeneket.

Az így kapott domborzati térkép segíti majd a mélytengeri keresők biztonságos tájékozódását. A mélytengeri keresők oylan eszközök, amelyeket vastag kábelekkel húznak majd végig az óceánfenéken, szó szerint átfésülve a környéket.

Az átfésülendő terület nagyjából akkora, mint Horvátország. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-es megtalálása hónapokat is igénybe vehet, de az is elképzelhető, hogy sohasem találják meg.