Gyönyörű képek az emberiség hajnaláról

kézlenyomat
Az egyik barlangban talált kézlenyomat
Vágólapra másolva!
Közel negyvenezer évesek lehetnek azok a barlangrajzok, amelyek az Indonéz-szigetvilágban, Celebesz szigetén találhatók – állítja a Nature-ben megjelent új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Celebesz barlangfestményei nagyjából egyidősek a spanyolországi El Castillo több mint 40 000 éves barlangrajzaival, amelyeket korábban a legrégebbieknek gondoltak.

"A leggyakoribb nézet szerint Európa volt az emberi kreativitás robbanásszerű fejlődésének kiindulópontja, különösen ami a nagyjából negyvenezer éves barlangrajzokat illeti" – mondta Maxime Aubert, az ausztráliai Griffith Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. „A világ másik felén fekvő Celebesz sziget barlangrajzai azonban közel ugyanennyi idősek, ráadásul a képek ugyanannyira figyelemreméltóan vannak kidolgozva, mint a spanyol és francia barlangokban megtalált műalkotások.”

Az egyik barlangban talált kézlenyomat Forrás: Kinez Riza

A rajzokat a Celebesz déli részén fekvő hét mészkőbarlangban találták, még közel fél évszázada. Összesen tizenkét kézlenyomat és két állatábrázolás (a disznófélékhez tartozó babirussza) került elő. A barlangfestmények korát azonban idáig nem tudták.

A képek fölött csomós, gömbös, korallszerű, réteges felépítésű cseppkövek, úgynevezett korralodoidok képződtek. Az ezekben található urán- és tóriumizotópok arányából állapították meg a műalkotások korát. A precíz kormeghatározás alapján a legidősebb kézlenyomat keletkezésének idejét körülbelül 39 900, a legidősebb állatábrázolásét pedig minimum 35 400 évvel ezelőttre tették. Utóbbi így az egyik legkorábbi figurális ábrázolásnak számít a világon.

Babirussza állatábrázolás kézlenyomatokkal Forrás: Kinez Riza

A kutatók szerint a barlangfestészet közel egyszerre, egymástól függetlenül alakulhatott ki az Európában és Délkelet-Ázsiában.

El Castillo

A 41 ezer évesre becsült spanyolországi barlangrajzokról korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A barlangok falán olyan kéznyomok láthatók, amelyeket sablonszerűen alkalmaztak, és nyilvánvalóan festéket szórtak rájuk, így maradt üresen a falon a kéz "negatívja", vagyis a kőfelület. Az El Castillóban talált ilyen kéznyomok legalább 40 800 évesnek bizonyultak.

Kéznyomok az El Castillo-barlangban Forrás: Pedro Saura