Ritka tengeri emlős vetődött partra Ausztráliában

2014.10.14. 11:31

Egy nagyon ritkán előforduló, az ideje java részét irdatlan mélységekben töltő csőröscetféle tetemét vetette partra a víz kedden Ausztráliában, a délkeleti Új-Dél-Wales államban.

A Sydneytől 150 kilométerre északra fekvő Redhead strandján talált állatot tudományos vizsgálatnak vetik alá, fejét a sydney-i természettudományi múzeumnak küldik el.

A tengeri állatok védelmével és kutatásával foglalkozó civil szervezet, az ORRCA elnöke, Ronny Ling szerint sajnálatos, hogy az állat elpusztult, de ritka alkalmat kínál e kevéssé ismert cetfélék tanulmányozására. A kevés, amit tudni lehet róluk, a partra vetett elpusztult példányoktól származik.

Csőrös bálnaForrás: Facebook/ORRCA Inc

A redheadi strandon talált csőröscet pontos rendszertani helyzetét DNS-vizsgálattal próbálják majd megállapítani. Szakértők szerint a szárazföldön élettelenül talált, a bálna és a delfin keverékére emlékeztető tengeri emlős betegség, öregség vagy baleset miatt pusztulhatott el és sodródhatott partra.

Egy, a PLOS One tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint egy Cuvier-féle csőröscet 2992 méteres mélységig merült le, egy másik példány pedig 137,5 percen át tartózkodott víz alatt, s mindkét teljesítmény rekordot jelent a tengeri emlősök körében. Új-Dél-Wales partjainál átlagban évente egy-egy elpusztult csőröscetet mos partra a víz.