Fedezze fel Ön is Amphipoliszt!

amphipolisz 3d
Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudják kit rejt az Amphipoliszban található rejtélyes makedón sír, de a háromdimenziós modell már elkészült az ókori építményről, így bárki megnézheti, mivel szembesültek a kutatók a kamrák feltárásakor.
Vágólapra másolva!

Az animáció elindításához kattintson a lejátszás gombra

Bejárat és az első kamra

A sír eddig föltárt részeinek bejáratához tizenhárom lépcső vezet le a talaj szintjéről. A lépcső alján 1,67 méter széles, oszlopokkal díszített kapuzatot tártak föl a kutatók, amihez nem tartoztak ajtószárnyak. A kapuzat fölött két, közel ember nagyságú, gondosan kifaragott szfinx látható. A szfinxek sajnos sérültek, a szárnyuk és a fejük hiányzik. A bejárat dekorációját - miként a sírkamra egész falazatát – freskók egészítik ki, amelyeknek maradványai szépen kivehetők a kamrákban. A hat méter hosszú és közel öt méter széles első kamra végében a külső bejáratot eredetileg eltorlaszolóhoz hasonló mészkő fal emelkedett. A meglepő épségben fönnmaradt padlózat, ami habarccsal összefogott márványdarabokból készült. A falat itt is márványlapok és viszonylag épen fönnmaradt freskók borítják.

A második kamra

A második kamra padlóját részletes mozaik borítja. A mozaik egy fogatot ábrázol, melyet egy babérkoszorús, szakállas férfi hajt, és Hermész istenség, az alvilág kalauza vezet. A fehér, fekete, szürke, kék, vörös és sárga színű csempékből összeállított mozaikon a fogatot két fehér ló húzza. A második kamrában emellett található még két darab, 2,2 méter magas szobor. A két kariatida, vagyis fiatal lányt ábrázoló szobor ruházata és testrészei szépen kidolgozott részletekben gazdagok, ráadásul majdnem teljes épségben maradtak ránk. Az egyik szobor arca tökéletesen ép, a másik sérült, ám a régészek bíznak abban, hogy ez is teljes egészében rekonstruálható lesz. A hatalmas kőleányok eredetileg karjukat kinyújtva próbálták elriasztani a sírba behatoló rablókat, ám sajnos az idők során elvesztették a karjukat. A kariatidák másik funkciója egyébként a mennyezet megtartása, hiszen az ilyen típusú szobrok oszlopként is szolgálnak.

A harmadik kamra

A kariatidák mögött található a harmadik kamra, melynek fokozatos feltárása során a terem végében egy 0,96 méter széles újabb kaput találtak, ami egy negyedik, egyelőre teljesen ismeretlen jellegű kamrába vezet tovább. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a negyedik kamra valamivel lejjebb van a többinél. Az sem kizárható, hogy lépcsőkön kell leereszkedni, és a temetkezés központi helye valahol a sírdomb gyomrában található. Egyelőre rejtély mit fognak találni a negyedik kamrában.