Ügyetlen? Használjon robotkart

robotkar
Vágólapra másolva!
Műtéthez még nem, de gombaszedéshez és gömbhalakhoz már tökéletes a sebészeti céllal kifejlesztett robotkar.
Vágólapra másolva!

A "soft robotics"-ként emlegetett puha robotika egyik alapvető célja továbbfejleszteni a sebészeti robotokat. Jelenleg a piacvezető az Intuitive Surgical cég da Vinci-je, amely acélkarokkal és fogókkal Ollókezű Edwardként szabdalja a pácienst. A technológiának viszont sajnos több hátránya is van. A merev karok nem tudják tökéletesen leutánozni az emberi sebészeket és nem "érzik" pontosan, hogy milyen erősen fognak vagy vágnak. Ráadásul használatuk jócskán (akár 2 500 dollárral, több mint 600 000 Ft-al) megdobja a műtétek árát is . Az Intuitive Surgicalt folyamatosan perelik szepszis, véletlenül átvágott erek és átszúrt szervek miatt is.

A puha robotoknál kisebb esély lehet ilyen balesetekre, a gyengéd karok ugyanis jobban hasonlítanak az emberi kéz tapintásához. A Soft Robotics Inc. által kifejlesztett karok ugyan még csak felemelni tudnak ezt-azt, de azt adaptívan teszik: más szorítást alkalmaznak törékenyebb és nehezebb tárgyak esetén. Ugyanaz a kar egyaránt felemel egy sütőtököt és egy csipszes zacskót is, így óvatosan bánhatnak majd műtét közben a páciensekkel is. Az alkatrészek ráadásul akár egyszerűen, 3D nyomtatással is előállíthatóak. A jelenlegi prototípusokat a DARPA megbízásából eredetileg harctéri egészségügyi alkalmazásokhoz fejlesztették ki, de az élesben is bevethető puha sebészrobotok még messze vannak.

A videókon látható nagyobbik kar képes felemelni 3-4 kilogrammos tárgyakat, a kisebb pedig nagyjából fél kilót bír el. "Azt gondoltuk magunkban, mi lehet a legijesztőbb dolog amit megfoghatnánk a robotkarokkal?" - meséli a cég vezérigazgatója, Carl Vause. Innen jött a gömbhal.

Aki kedvet kapott a puha robotok fejlesztéséhez, a Harvard Biodesig Lab nemrég szabadon elérhetővé tette az építést megkönnyítő Soft Robotics Toolkit-et.