Lassítja agyunkat az algavírus

algavírus
A képen a szóban forgó vírus egy algafajt (Chlorella) fertőz meg. A növényi kórokozó az ember torkában is megtelepedhet és ronthatja a látással kapcsolatos kognitív képességeket
Vágólapra másolva!
Ronthatja a szellemi képességeinket egy emberben is megtelepedő növényi kórokozó. A jelenséget teljesen véletlenül fedezték fel amerikai kutatók. 
Vágólapra másolva!

A rejtélyes vírus – amelynek jelenlétét korábban még sosem figyelték meg teljesen egészséges emberekben – kedvezőtlenül befolyásolja a vizuális információfeldolgozásért felelős kognitív funkciókat.

A Johns Hopkins Egyetem és a Nebraskai Egyetem kutatói teljesen véletlenül, a torokban élő mikrobákat tanulmányozva jutottak a váratlan felfedezésre. A vizsgálat során egészséges személyek torkából olyan DNS-t nyertek ki, amely egyezést mutatott egy elsősorban zöldalgákat megfertőző, ismert vírustörzs örökítőanyagával.

Halottakban és pszichiátriai betegekben mutatták ki

A vírust ( ATCV-1) korábban már kimutatták halott emberek agyszövetében, azonban akkor nem volt világos, hogy a mikroorganizmus a halál előtt vagy után került-e be a szövetbe. Egy másik tanulmányban szintén kimutatták a növényi kórokozót olyan emberek torkában, akik pszichiátriai betegségben szenvedtek, azt azonban nem tudták megmondani, hogy a vírusnak mennyire van köze a páciensek állapotához.

Az egészséges embereket vizsgáló tanulmányt vezető virológus, dr. Robert Yolken szerint a mostani felfedezés megdöbbentő példája annak, hogy a bennünk élő, gyakran ártalmatlannak látszó mikroorganizmusok befolyásolni tudják a viselkedésünket és a kognitív képességeinket.

„Az emberek között tapasztalható élettani különbségek legtöbbször a szülőktől örökölt génekbe vannak kódolva, ezen eltérések egy részét azonban a szervezetben élő mikroorganizmusok is erősíthetik” – mondta a kutató.

A képen a szóban forgó vírus egy algafajt (Chlorella) fertőz meg. A növényi kórokozó az ember torkában is megtelepedhet, és ronthatja a látással kapcsolatos kognitív képességeket Forrás: Kit Lee and Angie Fox, UNL)

A látás és a koncentráció látja kárát

A kutatásban részt vevő 90 személy közül 40 hordozta magában az algavírust. Velük egy tesztet töltettek ki, amelyben a vizuális információk feldolgozásának sebességét és pontosságát mérték fel. Az eredmények alapján – ha nem is túl látványosan – mérhetően romlottak az algavírust hurcoló személyek kognitív vizuális képességei, ráadásul a koncentrációkészséget mérő feladatokban is rosszabbul teljesítettek.

Testünket több milliárd baktériummal, vírussal és gombával osztjuk meg nap mint nap. A mikroorganizmusok többsége ártalmatlan, de ahogy a mostani tanulmány is rávilágít, néhány mikroba károsan befolyásolhatja a szellemi képességet anélkül, hogy betegséget okozna. Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban tették közzé.