10 ezer forintos kép - katicainvázió az autóban

Harlekin katica bogár
katicák
Vágólapra másolva!
A rémkaticának is hívott harlekinkaticák már nem csak a lakásokban garázdálkodnak, de a vezetés közben is kellemetlenséget okoznak. Aki teheti szabaduljon meg tőlük minél hamarabb, mert kellemtlen szagokat hagynak maguk után és csípnek is.
Vágólapra másolva!

A fotót a bakonyi rémkaticarajzásról Varga Szilárd küldte a Origónak, ezért 10 000 forintos Clickshop vásárlási utalvánnyal ajándékozzuk meg.

Forrás:Varga Szilárd

A harlekinkaticát (Harmonia axyridis) eredetileg Ázsiából hurcolták be Európába a kártevők elleni biológiai védekezésül. A behurcolt rovar nagyon elterjedt, és 2008-tól már Magyarországon is sok bosszúságot okoz. A harlekinkaticák rossz szokása, hogy tömegével jelennek meg a lakóépületekben, különösen az őszi és téli hónapokban. A kéretlen lakó társaságát kellemetlen tulajdonsága teszi még elviselhetetlenebbé: védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból vagy a gépjárművekből eltávolítani.

Őshonos rokonaitól eltérően csípni is tud. Érdekesség, hogy ezt nem védekezés, hanem elsősorban éhségcsillapítás (sókinyerés) céljából teszi. A csípés helyén enyhén égető bőrpír és enyhe dudor jelentkezik. A duzzanat normális körülmények között hamar elmúlik, néhány dokumentált eset azonban súlyosabb allergiás reakciókról számol be. A bosszantó rovarról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Küldjön Ön is fotót vagy videót a szerkesztőségünkbe! Ha a felvételt felhasználjuk, akkor megajándékozzuk! További részleteket itt olvashat!