Vágólapra másolva!
A zsiráfok látványa nélkül nehéz elképzelni az afrikai szavannákat. Ezért ijesztőek egy zsiráfvédelmi szervezet most közzétett adatai: az elmúlt 15 évben 40 százalékkal csökkent a zsiráfok száma.
Vágólapra másolva!

Gyorsan csökken a világ egyik legismertebb és legkedveltebb afrikai állatának egyedszáma. Tizenöt éve még mintegy 140 000 zsiráf (Giraffa camelopardalis) kóborolt Afrika síkságain és erdeiben. Mára ez a létszám több mint 40 százalékkal csökkent, írja a Zsiráfvédő Alapítvány legújabb felmérésében. Mint annyi más faj esetében, a hanyatlás fő okai között szerepel az élőhely elvesztése, az élőhely feldarabolódása, a túlvadászat és az orvvadászat.

Nem figyelnek a zsiráfokra

Sajnos ez a drasztikus populáció csökkenés eddig nem kapott túl nagy figyelmet. „Összehasonlításképpen, miközben rengeteg figyelmeztetés jelent meg és sokszor kongatták a vészharangot, hogy az orvvadászat miatt kihal az afrikai elefánt, holott az afrikai elefántok létszámát 450 000-re becsülik, ezzel szemben a zsiráfok egyedszáma 80 000 körül mozog” – mondta Kathleen Garrigan, az Afrikai Vadvédelmi Alap kommunikációs tisztviselője, hozzátéve, hogy természetesen ez nem kisebbíti az elefántok helyzetének súlyosságát.

Forrás: Thinkstock

Meglepő módon még a szakemberek sem fordítottak túl sok figyelmet a zsiráfokra egészen az elmúlt öt évig. „Sokat megtudtunk az ökológiájukról, de tudásunk még mindig jóval alatta marad a más fajokról szerzett ismereteinknek” – mondta David O’Connor, a San Diegó-i állatkert természetvédelmi szakembere. A zsiráfokról kevesebb mint 70 szakcikket publikáltak az elmúlt tíz évben, szemben az afrikai elefántról megjelent 160 cikkel.

Elégtelen természetvédelmi erőfeszítések

Noha több szervezet felvállalta a zsiráfok védelmét, a természetvédelmi erőfeszítések – összességükben véve – messze elmaradnak a megkívánttól. Még a zsiráfok élőhely területének egészén dolgozó Zsiráfvédő Alapítványnak sem volt teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottja eddig az évig. Most is csak egyetlen egy van: a szeptembertől itt dolgozó általános igazgató, Julian Fennessy.

„A zsiráfok az elfelejtett megafaunához tartoznak. Tényleg nem kapják meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelnének. Ennek következtében a zsiráfokat veszély fenyegeti” – mondta Fennessy.

Miért fordítanak a szükségesnél kevesebb figyelmet a zsiráfokra még a szakemberek is? „Valószínűleg egyszerűen átsiklik felettük az emberek figyelme” – mondta O’Connor. „Annyira kézenfekvő a létük. A zsiráfok mindenütt ott vannak a gyerekkönyvektől kezdve az állatkertekig. Könnyen megláthatók, ezért az emberek nem is gondolják, hogy aggódni kellene értük. Pedig kell!”

A következő néhány év kritikus a zsiráfok szempontjából. Fennessy és más kutatók most gyűjtik össze azokat az adatokat, amelyek a zsiráf faj – és azon belül kilenc alfaj – helyzetének pontos értékeléséhez szükségesek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a zsiráf – két veszélyeztetett alfaj kivételével – jelenleg nem fenyegetett állatként szerepel. Fennessy szerint azonban az új adatok alapján több más alfaj minősítése is veszélyeztetett lesz jövőre vagy azután. Ezután talán a világ végre észreveszi majd, milyen veszélyeztetetté vált ez az ikonikus óriás.

Forrás: AFP/Simon Maina