Energiaitallal pörgették fel magukat a gladiátorok

Gladiátor
Vágólapra másolva!
Osztrák kutatók megállapították, hogy már a gladiátorok is nagy energiaital-fogyasztók voltak - igaz, az ő üdítőjük ecetből és hamuból készült. A harcosok étrendje is teljesen más volt, mint a mai élsportolóké, többnyire babot és árpát fogyasztottak.
Vágólapra másolva!

Ecet és hamu, mint energiaital alapanyag

A PLoS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint már a Római Birodalom gladiátorai is energiaitalt fogyasztottak, hogy felpörgessék magukat a küzdelmek előtt - igaz, az ő italuk kevésbé lehetett finom, mint a ma kapható, szénsavas üdítők, ugyanis hamuból és ecetből készült. Bár az ókori írásokban korábban már találkozhattunk utalásokkal arra, hogy a harcosok étrendjének szerves része volt az hamuval kevert ecet, eddig nem találtak rá bizonyítékot, hogy valóban fogyasztották volna - egészen idáig.

Árpát ettek a rettenthetetlen harcosok

A bécsi orvosi egyetem és a Berni Egyetem végezte azt a kutatást, amely megállapította, hogy a birodalom gladiátorai milyen étrenden élhettek. A tudósok spektroszkópia segítségével elemezték 55, második században élt epheszoszi ember, köztük 22 gladiátor csontjainak szén-, nitrogén- és kénmennyiségét, valamint azt, hogy mennyi stroncium (egy hamuban megtalálható kémiai elem) lelhető fel bennük.

Forrás: Origo

Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy az átlagemberekhez képest jóval több hamu került a gladiátorok szervezetébe - így az ókori szövegek igaznak bizonyultak. A harcos rabszolgák valószínűleg energiaitalként, valamint a küzdelmek és az edzések után fájdalomcsillapítóként fogyasztották a furcsa keveréket.

Harcoló gladiátorok egy i.u. 3. századi mozaikon Forrás: wikimedia.org

A kutatók azt is megállapították, hogy a gladiátorok étrendje merőben más volt, mint a mai élsportolók fehérjében gazdag ételadagjai - többnyire árpát és babokat fogyasztottak, ezért is hívták őket "árpaevőknek". Általában kevés húst ettek, és a tejtermékek is ritkaságnak számítottak az étrendjükben, viszont szénhidrátot bőséggel vettek magukhoz.