Faágra hasonlít a második leghosszabb rovar

Phryganistria heusii yentuensis
Phryganistria heusii yentuensis
Vágólapra másolva!
A világ második leghosszabb rovara cím büszke tulajdonosa lett az a vietnámi botsáska, amelyet a napokban fedeztek fel belga kutatók.
Vágólapra másolva!

A Belga Királyi Természettudományi Intézet által Vietnámban felfedezett Phryganistria heusii yentuensis a botsáskák (Phasmatodea) rendjébe tartozik.

Paraméterei nem mindennapiak: hosszúsága akár 32 centiméter is lehet, ha viszont lábait kinyújtja, testhossza az 54 centimétert is elérheti. Ennek köszönhetően jelenleg a második legnagyobb rovarnak számít a világon. Az első egy borneói botsáska, a Phobaeticus chani, melynek mérete kinyújtott lábakkal elérheti az 56 centit.

Jelentős nemi dimorfizmus figyelhető meg a rovarnál: a nőstény nagyobb (26-29 centiméter) méretű és zöld, a hím kisebb (20-22 centiméter) és barnás színű. A kutatóknak nem volt könnyű dolguk a természet eme bizarr csodájának elfogásakor, ugyanis az állat csak éjjel aktív, lassan mozog és megtévesztésig hasonlít egy faágra. Levelekkel táplálkozik.

Phryganistria heusii yentuensis Forrás: Bresseel & Constant, Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Az új rovart egyébként egy igen egyszerű entomológiai keresőmódszerrel fedezték fel: egy bottal verték a faágakat, majd a leeső rovarokat egy lepedővel felfogták. Zavarás hatására a felnőtt egyedek mászva igyekeznek menekülni, a nimfák ezzel szemben lábaikat behúzva nyílként csapódnak a talajba. Ha nézegetni szeretnénk őket érdemes finoman bánni velük, ugyanis védekezés céljából hajlamosak végtagjaikat elhullatni (autotómia azaz önamputáció). Az állatok élettartama egyébként néhány hónapos.

Délkelet-Ázsia igen gazdag lelőhelye a botsáskáknak, csak Vietnámban a rend 70 faját fedezték fel idáig.