Óceáni cukiságok

Vágólapra másolva!
Elárvult tengeri vidrakölyökre bukkantak állatmentők Kalifornia csendes-óceáni partvidékén. A kis jövevény szemmel láthatóan kitűnően érzi magát új, ideiglenes otthonában.
Vágólapra másolva!

Kaliforniától Chichagóig

A „681-es kölyök” névre hallgató tengeri vidra csemetét állatmentők fogták be a Csendes-óceán kaliforniai partjainál. Az elárvult kölyök a chichagói Shedd Akváriumban lelt átmeneti otthonra, ahol igen jól érzi magát, a lentebb megtekinthető videó képsorai szerint is.

A csak és kizárólag a Csendes-óceán északkeleti partvidékén honos ritka tengeri emlősfaj kaliforniai állományát összesen 3000 egyedre becsülik, ezért a természetvédők minden megtesznek a kihalás szélére jutott állatok megmentéséért.

A legnagyobb menyétféle, és a legkönnyebb tengeri emlős

A tengeri vidra (Enhydra lutris) a menyétfélék családjába (Mustelidae) tartozó tengeri emlős, amelynek csak ez az egyetlen faja ismert.

A "681-es kölyök" szemmel láthatóan jól érzi magát új otthonában, a chichagói Shedd Akváriumban Forrás: Shedd Aquarium

A tengeri vidra a maga 12-15 kilogrammos súlyával a legnagyobb menyétféle, de a tengeri emlősök birodalmán belül a pehelysúly kategóriába tartozik, ez a legkönnyebb tengeri emlősfaj. ( Ellenpárja, a 31 méteres hosszúságot is elérő kékbálna /Balenoptera musculus/ a maga 150 tonnás súlyával.)

A tengeri vidra a legnagyobb menyétféle, amely a vízi életmódhoz alkalmazkodott Forrás: wikimedia.org

A faj kizárólag az északkelet pacifikus térségben honos Kaliforniától Alaszkáig, de az Aleut-szigetek vizein is előfordul. A hűvös mérsékeltövi vizek lakója, amely a parti öv sekély vizeiben él. Különös előszeretettel tartózkodik az Észak-Amerika nyugat-pacifikus partvidékén kiterjedt telepeket alkotó barnamoszat erdőségekben, amelyek önálló, fontos élőhelynek számítanak.

A leleményes eszközhasználó

A tengeri vidráknak igen változatos a táplálékrendjük, tüskésbőrűeket, puhatestűeket és rákokat fogyasztanak, de elfogják a kisebb halakat is. Rendkívül fürge úszó, egyetlen lélegzetvétellel a tengerfenékig merül, ahol begyűjti az aljzaton élő zsákmányát . A keményhéjú kagylókat igen leleményesen nyitja fel; a tengerfenékről felhozott kövekkel töri össze a kagyló héját, hogy hozzájusson az ínycsiklandozó csemegéhez.

A tengeri vidrák fontos szerepet játszanak a barnamoszat erdőségeket veszélyeztető tengerisünök túlszaporodásának megakadályozásában Forrás: wikimedia.org

Táplálékrendjében kiemelt szerepet játszanak a tengerisünök . A tengeri vidra úgynevezett kulcsfaj; rendkívül fontos szerepet játszik ugyanis a tengeri sünök túlszaporodásának megakadályozásában. Azokon a területeken, ahonnan eltűntek a tengeri vidrák, a barnamoszat erdőségek is nagyon megritkultak, mert a tengerisünök szó szerint lelegelték azokat.

Még egy faj, amelyik végveszélyben van

Az egykor kiterjedt vidraállomány a kíméletlen irtás és környezetszennyezés miatt majdnem teljesen kipusztult csendes-óceáni élőhelyeiről. Csak ez elmúlt két-három évtized szigorú természetvédelmi intézkedéseinek köszönhető, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában egyáltalán fennmaradtak. A tengeri vidra fokozott védelem alatt álló faj, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) besorolása szerint jelenleg a veszélyeztetett kategóriába tartozik.