A rohamosan növekvő fényszennyezés káros ökológiai hatásai még kevéssé élnek úgy a köztudatban, mint a direkt környezetszennyezésé.

A fényszmog ugyanúgy tova terjed mint a füstköd

A nagyvárosi környezetben mindennapos tapasztalat, hogy az erős mesterséges fényforrásoknak kellemetlen mellékhatásai is vannak; a lakásba beszűrődő fények károsan  befolyásolják a biológiai óra természetes ritmusát, amelynek egyik lehetséges hatása a felszínes alvás,és  az állandósult kialvatlanság érzete.

A Nemzetközi Úrállomásról (ISS) készített éjszakai felvétel a Nagy-tavak, és az Egyesült Államok középső térségérőlForrás: NASA

A fényszennyezés az éjszakai égbolt mesterséges fényforrásokkal történő pazarló megvilágításából származik, amelynek káros környezeti hatási a városoktól távoli területeken is kimutathatók. Az ökológiai szempontok figyelmen kívül hagyásával tömegesen elhelyezett nagy fényerejű világítótestek fényszóródásának hatása a fényforrásoktól messze, a nem megvilágított természeti területeken is érvényesül.

Polarizált fény mint ökológiai csapda

A fény ökológiai hatásaiban nem csak és kizárólag a fényerősség dominál, legalább ekkora jelentősége van a polarizációnak is.

Az állatvilágra komoly ökológiai kockázatot jelent a fényszennyeződésForrás: wikimedia.org

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói amerikai kollégáikkal együtt írták le először azt, hogy az emberi szem számára alig, vagy egyáltalán nem érzékelhető lineárisan poláros fény megtévesztő információkat jelent számtalan állatfaj számára. A poláros fényszennyezés nem csak térben hanem időben is eltér a hagyományos ökológiai fényszennyezéstől.

San Diego esti fényei az óceán felőlForrás: wikimedia.org

A természetben a vízszintes poláros fény elsődleges és természetes forrása a vízfelszín. Amikor valamely felületről ennél erősebben verődik vissza a poláros fény vízszintes rezgéssíkkal, az például nagy tömegben vonzza oda a különböző rovarfajokat, egyfajta ökológiai csapdaként. Vízszintes poláros fényt vernek vissza többek között az országutak, a sötét színű gépkocsik, a sötétített üvegablakok és a fekete műanyag fóliák is.

Globális fényshow

A Frontiers in Ecology and the Environment  folyóiratban közzétett tanulmányban  először az ELTE kutatócsoportja publikálta, hogy - vizsgálataik szerint - 300 rovarfajnál elsősorban a poláros fény játszik szerepet a tájékozódásban. Valószínű, hogy ez a szám lényegesen nagyobb és tömegesen érint más állatfajokat is.

Montázsfotó az éjszakai FöldrőlForrás: NASA

Az, hogy globálisan milyen erős a fényszennyezettség legjobban  a világűrből, a Föld éjszakai oldaláról készített felvételeken látszik.