Bőrrákkal kezelték a legidősebb afrikai pingvint

pingvin
Tess, a negyven éves pingvin újra övéi közt lehet
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokbeli Pueblo Állatkert 40 éves lakójánál szarkómát fedeztek fel gondozói. A pingvinmatuzsálem sugárterápián esett át, és azóta a javulás útjára lépett.
Vágólapra másolva!

Tessnél, a világ legidősebb pápaszemes pingvinjénél (Spheniscus demersus) a szarkómát az állat csőre és jobb szeme között fedezték fel. Szerencsére a Coloradói Állami Egyetem állatorvosai még időben közbeléptek: apró sugárnyalábot irányítottak harminc percen keresztül a tumorra. A módszerrel a szarkóma körüli egészséges szöveteket sikerült megkímélni. Tesst azóta visszaengedték az állatkertbe, ahol újra együtt lehet ugyancsak idősödő partnerével, a 33 éves Mongóval.

Az egyetem közleményében elmondta, hogy a bőrrák ritkának számít a fogságban tartott pingvinek között. A 40 éves madár egyébként tökéletes egészségi állapotnak örvend. A szakértők szerint igazi csodának számít az állat életkora, ugyanis a vadon élő példányok csak nagyon ritka esetben élik meg a 20 év feletti életkort.

Tess, a negyven éves pingvin újra övéi közt lehet Forrás: William A. Cotton/CSU Photograph/© 2014 CSU Photography, Creative Services, Colorado State University/William A. Cotton/Csu Photograph

A pápaszemes pingvin egyébként az egyetlen pingvinfaj, amely az Afrikai kontinensen (Dél-Afrika partvidékén) él. Megannyi állatfajhoz hasonlóan ők is veszélyeztetettnek számítanak az egyre nehezebben hozzáférhető élelem, és sok más tényező miatt. A szakértők szerint, ha a populációhanyatlás tovább folytatódik, a faj 20 éven belül eltűnhet a természetes élőhelyéről. A Pueblo Állatkert tenyésztéssel szeretné a nem kívánt eseményt megelőzni. Állításuk alapján a náluk található példányok genomja eléggé változatos ahhoz, hogy a programot akár 100 éven keresztül is folytatni lehessen.