Erőszak és halál melegágyai a legnépszerűbb rajzfilmek

legjobban tejelő Disney filmek, oroszlánkirály
Vágólapra másolva!
Tobzódnak az erőszakban a gyerekeknek szóló legnépszerűbb rajfilmek – erre jutott egy friss tanulmány. Egy fontosabb szereplő például előbb halálozik el a Némó nyomában című mesében, mint a Ponyvaregényben.
Vágólapra másolva!

„Ahelyett, hogy a felnőtteknek szóló filmek ártalmatlan és szelídebb alternatívái lennének, a gyerekeknek készített animációs mesék a gyilkosságok és testi sértések melegágyai” – mondta dr. Ian Colman és dr. James Kirkbride. A University College London munkatársai annak a tanulmánynak voltak a szerzői, amely azt vizsgálta, milyen és mennyi halálesettel kell a gyerekeknek szembesülniük a legnépszerűbb gyerekrajzfilmekben. Az eredmény igencsak megdöbbentette a szakembereket.

Pisztolylövések és késelés

A kutatók vizsgálatának tárgya a 45 legnézettebb gyerekeknek szóló rajzfilm volt kezdve az 1937-es Hófehérkével egészen a 2013-as Jégvarázsig. Az összehasonlítás alapjául 90 ugyancsak híres felnőtteknek készített film (köztük a Ponyvaregény) szolgált. A fő kérdés az volt, hogy mely kategóriában halálozott el legtöbbször egy kulcsfontosságú szereplő, vagy annak valamely családtagja, esetleg barátja.

„Amikor nekikezdtünk a tanulmánynak azt gondoltuk, milyen ironikus lenne, ha ugyanannyi haláleset történne egy gyerekfilmben, mint egy felnőtt alkotásban” – mondta Colman a Global News weboldalnak. A valóság azonban felülmúlta a szerzők legbizarrabb várakozásait is.

Oroszlánkirály Forrás: Origo

„Azt találtuk, hogy egy központi szereplő 2,5-szer nagyobb eséllyel halt meg egy rajzfilmben, mint egy felnőtt moziban” –fejtette ki Colman az eredményeket. „A rajzfilmhalál oka 2,8-szer gyakrabban volt gyilkosság, az áldozat pedig ötször nagyobb valószínűséggel került ki valamely családtag közül.”

A cukiszemű Bambi édesanyját például egy vadász terítette le, Tarzan szüleit egy leopárd marta halálra, Mufasát pedig saját fivére lökte le a szikláról az Oroszlánkirályban. Az említésre méltó elkövetési módok közé tartozik három lőfegyver használat (Bambi, Pocahontas, Pán Péter) és két késelés (Csipkerózsika, A kis hableány).

Öt perc sem kellett

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, mennyi idő telt el egy-egy fontosabb karakter haláláig. Az eredményekből kiderült, hogy a rajzfilmek többségében erre a nem kívánatos eseményre nem kellett sokat várni. A rekordtartó a Némó nyomában, amelyben a kis bohóchal édesanyját – és annak több tucat testvérét – egy ördögi barrakuda ölte le mindössze négy perccel a film kezdete után.

Habár a tanulmány nem tér ki az esetleges pszichológiai hatásokra, a kutatók szerint mindenképpen fel kell készíteni a gyermeket a várható erőszakra még a film megnézése előtt.

A kutatás arra bátorítja a szülőket, hogy feltétlenül gyerekeikkel együtt nézzék a rajzfilmeket annak érdekében, hogy érzelmi támaszt nyújtsanak a nehezen feldolgozható jelenetek után. Az eredményeket a British Medical Journal szaklapban publikáltál.