Nem tudták megismételni a botrányos őssejtkutatást

Vágólapra másolva!
Nem tudta megismételni "korszakalkotó" őssejtkísérletét Obotaka Haruko, ezért elhagyja a Riken kutatóintézetet - közölte pénteken a japán tudós.
Vágólapra másolva!

"Kimerültem. Egyszerűen döbbenetes, hogy végül ilyen eredményeket kaptam" - írta Obotaka közleményében, amelyben bocsánatot kért, hogy gondot okozott a Rikennek.

A laboratórium megpróbálta megismételni az elhíresült korábbi kísérletét, ám arra a következtetésre jutott, hogy a 31 éves kutatónő vezetésével létrehozott őssejtek valószínűleg sosem léteztek - hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón. Obotaka lemondását elfogadták.

Aizava Sinicsi, az eredmények megismétlésével foglalkozó Riken-kutatócsoport vezetője hozzátette: "Nem voltunk képesek őssejteket előállítani. Terveink szerint jövő év márciusáig folytattuk volna a munkát, ám mostani eredmények fényében úgy döntöttunk, befejezzük a próbálkozásokat".

Hamis reményeket keltettek

Obotaka eredményeinek első publikációi után azért lett világhírű, mert azt a reményt keltette, hogy új és egyszerű módszerrel újra pluripotens őssejtté (STAP-sejtekké) programozhatók a felnőtt sejtek, így belőlük sokféle speciális sejtet lehet előállítani, melyekkel károsodott szövetek is pótolhatók.

A kísérlet eredményeinek hitelességét azonban megkérdőjelezték, emiatt a Riken visszavonta a befolyásos tudományos lapokban közzétett két tanulmányt.

A botrány árnyékot vetett az egyik legnagyobb presztízsű japán kutatóintézet hírnevére. Obotaka felettese több hónapos stressz és kimerültség után augusztusban felakasztotta magát.