Rejtélyes fényjelenséget örökítettek meg Kalifornia felett

égi fényjelenség meteor
Vágólapra másolva!
Szokatlanul furcsa égi jelenséget sikerült megörökíteni  Kaliforniában.
Vágólapra másolva!

Fénycsík Kalifornia felett

Különleges égi fényjelenséget örökített meg kamerájával Dél-Kalifornia felett január 5-én a kora esti órákban Ken Robertson, aki az autójából figyelt fel az égbolton áthaladó fényes csíkra.

A kaliforniai égi fényjelenség Forrás: Youtube/Ken Roberts

Amikor megállt, és elkezdte felvenni a különleges égi jelenséget, néhány másodperc múlva a fényes csóvából egy világító gömb vált le, amely szemmel láthatóan nagy sebességgel, a csóva haladásával ellentétes irányba repült. A szokatlan jelenség eredetét többfajta módon próbálják megmagyarázni.

Tűzgömb, „döglött” műhold, vagy valami egészen más

Az egyik legkézenfekvőbb feltevés, hogy a videón egy nagyobb méretű meteoroid felizzása látható. Ezzel cseng össze, hogy a Quadrantida meteorraj (amelynek hazánk egéről a Bootes, magyarul az Ökörhajcsár csillagképben található a radiánspontja) január első napjaiban észlelhető, és január 5-én volt a meteorzápor maximuma. A nagyobb meteoroidok (a meteor kifejezés a meteoroid mint parányi égitest felvillanására vonatkozik) az atmoszférába érkezve a súrlódási hőtől felizzanak, és esetenként nagyobb, látványos fényjelenséget okozhatnak.

A Cseljabinszk felett 2013 február 15-én felrobbant bolida Forrás: wikimedia.org

Ez utóbbit tűzgolyónak, amennyiben pedig hanghatást is produkál a légkörben felrobbanó égitest, úgy bolidának nevezzük. A videón megörökített fénylő füstcsóva azonban a tűzgömbökénél jóval lassabb sebességgel halad , és hosszú másodpercekig látható, ami még a nagyobb tűzgömbökre sem igazán jellemző .

Katapultáló fénygömb

A másik feltevés, hogy egy már működésképtelen, alacsony pályára került „döglött” katonai műhold lépett be az atmoszférába, és annak felizzását örökítette meg a szemtanú, vagy pedig egy nagyobb darab űrszemét égett el a légkörben, sőt egyesek a felvétel manipuláltságát sem zárják ki.

A legfurcsább, - ami a beágyazott videón a 17. másodpercnél figyelhető meg -, a fényjelenség fejénél katapultálás-szerűen leváló, és viszonylag nagy sebességgel távolodó fénygömb. Némileg hasonló jelenség volt megfigyelhető a Columbia űrrepülőgép 2003 február 1-én bekövetkezett katasztrófájánál is, amikor 60 kilométeres magasságban a hőpajzs sérülése miatt az űrrepülőgép felizzott, majd több darabra esett szét. A mellékelt videón a Columbia szétesésének drámai pillanatai láthatók.

Szóba került a lehetséges opciók között egy ICBM elhárító rakétarendszer kísérleti tesztje is, mint a fényjelenség magyarázata. Természetesen 2015 első és egyelőre még azonosítatlan repülő tárgyával kapcsolatosan már megszólaltak az UFÓ-hívők is, akik szerint földönkívüli űrjármű balesete látható a felvételen.